Tack för din förfrågan. Informationen du lämnar på detta formulär kommer att användas för att svara på din förfrågan antingen via e-post eller telefon. Förfrågan besvaras av en 3M-representant alternativt av en av våra auktoriserade affärspartners, med vilka vi kan komma att dela din personliga information i enlighet med 3M:s sekretesspolicy.
Vi har fått ditt meddelande och tittar nu på din förfrågan
En av våra representanter kommer att kontakta dig via telefon eller e-post
Exempelvis glas, trä, textil, läder, keramik och betong.
Ytenergi är ett mått på hur väl ett material sprids ut över en yta. Det kallas även utvätning. Material med hög ytenergi är lätt att väta och det är enkelt att forma fogar medan material med låg ytenergi står emot utvätning. Ytenergin är orsaken till varför det är enkelt att sammanfoga metall och svårt att sammanfoga plast.
Mellan dessa två ytterligheter finns en rad olika substrat med medelhög ytenergi – inte särskilt svåra att sammanfoga men varje material kräver specifika hänsynstaganden. I gruppen av traditionella material ingår gamla tekniker, t.ex glas, keramik och betong, tillsammans med mer naturliga material, t ex trä, läder och textil (både naturfiber och syntetisk). Ofta väljer designer material efter utseende vilket också påverkar valet av lim.
Glas väljs oftast för transparens, men är även starkt, reptåligt, ogenomträngligt för vätskor och lätt att rengöra, vilket gör det populärt bland konsumenter. Glas används för en rad olika applikationer, från tv- och smarttelefonskärmar till skyltar och arkitektoniska paneler. 3M™ Häftämnen för sammanfogning av glas inkluderar VHB™ Tejper och Scotch-Weld™ Epoxibaserade konstruktionslim.
Trä är ett naturmaterial, håller för tung belastning, tål färg och fläckar väl och är estetiskt tilltalande. Det är en förnybar resurs som används inom många områden från stora konstruktioner till möbler och lister. Den mest grundläggande faktorn i sammanfogning av trä är dess absorptionsförmåga: om du vill använda tejp bör du jämna ut ytan med färg eller lack och på det sättet stänga ytan. Flytande lim väter ytan bäst på obehandlat trä.
Textil omfattar allt från naturmaterial, t ex bomull och ull, till syntetiska material tillverkade av plast med låg ytenergi (LSE), t ex polyester. Vanliga applikationer där sammanfogning är att föredra framför stygn, inkluderar golvmaterial, sittdynor samt vissa kläder och accessoarer. Sammanfogningsproblem avseende textil handlar oftast om grundmaterialet snarare än att det är invävt i textil.
Läder är garvat skinn och värderas högt för dess hållbarhet och flexibla egenskaper. Det används ofta för kläder, sportartiklar och möbler, ofta i applikationer där en fog föredras framför synliga stygn. Baksidan av läder är ofta porös och enkel att sammanfoga men den belagda sidan kan innehålla olje- eller finishpigment som limmet fäster mot snarare än mot själva lädret.
Produkter för sammanfogning av textil och läder
Materialet är viktigt vid valet av lim för textil eller läder, men även beständighet mot vätskeinträngning, absorptionsförmåga och appliceringssystem är viktiga faktorer att överväga. Beständighet mot vätskeinträngning innebär hur mycket lim som stannar på ytan vid sammanfogning mot det andra substratet medan absorptionsförmåga innebär mängden som sugs upp av textilmaterialet. Spraylim är ofta ett bra val eftersom finare partiklar finns på ytan en stund. Kontaktlim som rollas eller breds ut på annat sätt kan också vara ett bra alternativ.
Keramik tillverkas av bränd lera och uppskattas för styrkan, hårdheten och beständigheten mot slitage och kemikalier. Materialet har även utmärkt temperaturbeständighet och låg termisk expansion, vilket gör att det ofta används som värmeavskärmning. Keramik används i hög utsträckning inom konsumentvaru-, elektronik- och flygindustrin. Industriell och teknisk keramik är nästan alltid glaserad så fogen fäster snarare i den glasliknande glasyren än än i den porösa keramiken.
Betong är mycket formbar när den blandas men stelnar till ett starkt, hållbart material som kan användas för alla typer av konstruktioner från vägar till kommersiella byggnader. Även betong med slät finish är ganska grov och absorptiv och det är därför lämpligt att använda ett lim som kan flyta ner i den grova strukturen. Och eftersom vi förväntar oss att betong ska hålla för alltid bör limfogen också ha lång livstid.
Produkter för sammanfogning av keramik och betong
Både keramik och betong är goda kandidater för enkomponents uretanlim och tvåkomponents konstruktionslim. De flytande limmen fyller ut eventuella sprickor och ger därmed så mycket fogyta som möjligt.
Det är ofta till stor hjälp att bestämma sammanfogningstyp och sedan fastställa vilket lim som passar bäst. De sex sammanfogningstyperna som visas nedan har olika designegenskaper som ofta bestämmer den typ av lim eller tejp som passar bäst.
Behöver du hjälp att hitta rätt produkt till ditt projekt? Kontakta oss om du behöver produkt- eller applikationssupport eller vill komma i kontakt med en teknisk specialist. Du når oss på 08-92 21 00.
Behöver du hjälp att hitta rätt produkt till ditt projekt? Kontakta oss om du behöver produkt- eller applikationssupport eller vill komma i kontakt med en teknisk specialist. Du når oss på 08-92 21 00.