Tack för din förfrågan. Informationen du lämnar på detta formulär kommer att användas för att svara på din förfrågan antingen via e-post eller telefon. Förfrågan besvaras av en 3M-representant alternativt av en av våra auktoriserade affärspartners, med vilka vi kan komma att dela din personliga information i enlighet med 3M:s sekretesspolicy.
Vi har fått ditt meddelande och tittar nu på din förfrågan
En av våra representanter kommer att kontakta dig via telefon eller e-post
Konstruktörer och ingenjörer arbetar dagligen med att förbättra processer inom design och tillverkning. Genom att möjliggöra användning av ett bredare urval av material inom produktdesign, kan 3M tejper och lim ge ett mer tilltalande utseende, lättare konstruktioner och bättre prestanda. Tejp-och limlösningarna gör det också möjligt för våra kunder att tillverka produkter på kreativa och effektiva sätt. 3M Tejper och lim kan användas för en rad olika applikationer och substrat och vi vill gärna hjälpa dig att hitta rätt produkt för din sammanfogningsprocess.
Det finns flera sätt att utforma och tillverka produkter, men 3M tejper och lim erbjuder unika fördelar jämfört med svetsning och mekaniska fästsystem.
Branschstandard för sammanfogning av tunga delar är svetsning men det kräver expertkunskaper och kanske inte fungerar vid sammanfogning av olika substrat mot varandra (som till exempel aluminium mot stål). Med bultar möjliggörs exakt vridmoment och de är både borttagbara och utbytbara. Men det kräver även att det borras hål i substraten. Vanligtvis används skruvar men de står inte emot påkänning lika bra och kan dessutom utsättas för korrosion. Nitar är ett annat vanligt alternativ men kräver att du kommer åt från båda sidor för sammanfogning och de fungerar bäst när liknande substrat sammanfogas mot varandra. Lödning används för elektrisk konduktivitet men ger vanligtvis en svag mekanisk fog.
Däremot kan tejp och lim ge flera fördelar och fungera som ett alternativ till traditionella metoder. Flytande lim kan till exempel anpassas efter formen på fogytan och fylla ut mellanrum. Och de ger vanligtvis starka fogar. Tejp ger en jämn foglinje och en enhetlig storlek. De ger omedelbar hanteringsstyrka för enkel sammanfogning. Båda finns i flera format och möjliggör flexibel design och tillverkning. Tejper och lim finns även i en rad olika styrkor för att passa behoven hos olika substrat och designarbeten.
Industriella tejper erbjuder viktiga fördelar jämfört med andra industriella sammanfogning:
Limmet måste ha direktkontakt med hela fogytan på varje substrat för att skapa en hållfast fog. Därför måste limmet väljas utifrån en förståelse för ytenergin och substratens renhetsgrad. Dessutom måste limmet ha tillräckligt hög kohesionsstyrka för att uppfylla behoven i applikationen. Samarbeta med oss på 3M när du väljer substrat för att hitta den bästa produkten för din applikationen.
Ytenergi är en fysisk egenskap för en materialyta som avgör om ett lim kommer att fästa väl mot underlaget. På ett material med hög ytenergi sprids limmet ut eller väter ytan. På ett material med låg ytenergi flyter limmet inte ut utan studsar på ytan som en droppe. Ett lim måste väta substratets yta för att ge vidhäftning.
Det är viktigt att känna till vilken ytenergi olika substrat har och hur väl limmet kommer att väta de olika ytorna för att göra rätt val av lim. Ytans renhet spelar också roll för hur väl limmet väter substratet: för vissa lim krävs en hög grad av renhet medan det för andra är mindre viktigt.
Kohesionsstyrkan är limmets inre styrka, d v s den kraft som verkar mellan molekylerna och beskriver limmets förmåga att hålla ihop vid påkänning. Ju högre kohesionsstyrka, desto starkare lim. Det är viktigt att överväga de specifika typer av påkänningar som en limfog utsätts för. Vanliga belastningar kan vara skjuv-, klyv-, fläk- eller dragkrafter.
Kohesionsstyrkan bestäms av limmets kemiska sammansättning. Styrkan hos lim täcker en rad olika områden, från tryckkänsliga lim till epoxi- och akrylbaserade konstruktionslim. När du ska välja ett lim som har den bästa kohesionsstyrka för din applikation är det bra att känna till omfattningen och frekvensen av de påkänningar som fogen kommer att utsättas för.
3M har ett brett sortiment av tejper och lim samt en bred kunskap om olika substrat för att kunna hjälpa dig i ditt designarbete.
Metaller, i synnerhet de mest vanliga som stål eller aluminium, är starka, tåliga, lättbearbetade, kostnadseffektiva och används ofta för industriella ändamål. De har höga ytenergier och är vanligtvis enkla att sammanfoga om ytorna förbereds på rätt sätt. Många av fördelarna vid sammanfogning med lim, till exempel utfyllnad av hål och och isolering av substrat, är särskilt gynnsamma vid sammanfogning av metaller.
Här ingår substrat som glas, keramik och betong, liksom naturmaterial som trä, textil, läder och sten. De här materialen har medelhög ytenergi och är relativt enkla att sammanfoga, men vart och ett kräver specifik ytförberedelse och renhet. 3M har lim som är särskilt utformade för att sammanfoga varje enskilt material.
Det här är vanligtvis starka, styva plaster som fungerar väl i höga temperaturer och ofta kostar mer. Här ingår polykarbonat, ABS, uretanskum, många kompositmaterial och de flesta lackfärger. De genomgår en hög grad av bearbetning och är ganska enkla att sammanfoga, men vissa detaljer,
t ex formsläppmedel, kan ställa till problem.
Plaster med låg ytenergi (LSE) har ett inbyggt motstånd mot utvätning vilket gör det svårare att välja lim. Här ingår bland annat polypropen, polyeten, polystyren och många pulverlacksfärger. 3M har utvecklat plastlim som är särskilt utformade för att sammanfoga sådana material.
Det är ofta till stor hjälp att bestämma sammanfogningstyp och sedan fastställa vilket lim eller vilken tejp som passar bäst. De sex sammanfogningstyperna som visas nedan har olika designegenskaper som ofta bestämmer den typ av lim eller tejp som passar bäst.
Ett av de snabbaste sätten att hitta den optimala tejp- och limlösningen är att bestämma hur produkten ska tillverkas och användas. Kommer produktionen till exempel att vara manuell eller automatiserad? Hur mycket utrymme finns tillgängligt? Hur varm blir produkten vid användning? Måste produkten uppfylla några särskilda specifikationer?
Här följer några viktiga frågor om din tillverkningsprocess. Hur ser din nuvarande tillverknings- och sammanfogningsprocess ut? Måste limlösningen passa din nuvarande process eller kan processen/utrustningen ändras? Hur snabbt kan de sammanfogade detaljerna flyttas mellan stegen i tillverkningsprocessen? Behöver fogen placeras om? Vad finns det för krav avseende miljö, hälsa och regelverk? De kan påverka valet av lim.
Det är viktigt med slutproduktens prestanda. Hur och var används slutprodukten? Är det en slutprodukt eller en delprodukt som ska skickas till en annan tillverkare? Kommer den att utsättas för en tuff miljö där den kan påverkas av temperatur, UV, vibration, stötar, fukt eller regn? Finns det detaljerade specifikationskrav som EN, FDA, UL, ASTM eller andra typer av krav inom försvarsindustri, bygg, marin eller andra områden? Alla är viktiga överväganden för ditt slutliga val.
Behöver du hjälp att hitta rätt produkt till ditt projekt? Kontakta oss om du behöver produkt- eller applikationssupport eller vill komma i kontakt med en teknisk specialist. Du når oss på 08-92 21 00.
Behöver du hjälp att hitta rätt produkt till ditt projekt? Kontakta oss om du behöver produkt- eller applikationssupport eller vill komma i kontakt med en teknisk specialist. Du når oss på 08-92 21 00.