Stäng  

Mejla oss

Tack för din förfrågan. Informationen du lämnar på detta formulär kommer att användas för att svara på din förfrågan antingen via e-post eller telefon. Förfrågan besvaras av en 3M-representant alternativt av en av våra auktoriserade affärspartners, med vilka vi kan komma att dela din personliga information i enlighet med 3M:s sekretesspolicy.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 3M takes your privacy seriously. 3M and its authorized third parties will use the information you provided in accordance with our Privacy Policy to send you communications which may include promotions, product information and service offers. Please be aware that this information may be stored on a server located in the U.S. If you do not consent to this use of your personal information, please do not use this system.

 • Skicka meddelande

Tack för att du kontaktar 3M

Vi har fått ditt meddelande och tittar nu på din förfrågan
En av våra representanter kommer att kontakta dig via telefon eller e-post

An error occurred.

3M VHB Tejp används för att sammanfoga en metallhattkanal mot en metallpanel i industriell tillverkning

Sammanfogning av olika metallsubstrat

Sammanfogning av metaller i designprocessen.

FRÅGA EN 3M-EXPERT

Konstruera med metall

För tillverkare är metaller kostnadseffektiva, de fungerar väl i olika temperaturer, uppvisar relativt god vädertålighet och har utmärkt styrka. Slutkonsumenter litar på metall: de är hållfasta och robusta, men även snygga att se på. Med metall kan du skapa vilket utseende du vill – strukturerade, grova industriytor eller högteknologiska legeringar.

Det finns näst intill oändliga möjligheter att forma och bearbeta metaller: gjutning, stämpling, bockning, dragning – till och med smide. Allt det här vet du säkert redan eftersom du kan metaller och vet varför du har valt materialet för din design. Vi kan också en hel del om metaller, men vår expertis ligger i att sammanfoga dem.


Jämförelse mellan traditionella fästmetoder och sammanfogning med tejp och lim

 • Tekniker som använder limpistol för att sammanfoga metall med 3M metallim

  Mekaniska fästsystem jämfört med sammanfogning med lim

  Sedan metallbearbetningens början har det funnits metallfästen och det är något vi är vana vid. Det bara "känns rätt" att sammanfoga metall med ett metallfäste – men det kanske inte är det bästa valet. Industrilim erbjuder sex viktiga fördelar jämfört med andra industriella sammanfogningsmetoder:
   

  1. Du behöver inte borra hål – borrning tar tid och hål gör substratet svagare vid den punkten och det kan leda till korrosion
  2. Du kan fördela belastningen jämnt över foglinjen – istället för att att få punktbelastning vid en eller flera fästpunkter fördelas belastningen spänningen jämt över hela fogytan
  3. Du kan använda tunnare, lättare material – eftersom spänningen är jämnt fördelad över foglinjen behöver inte substratet vara lika tjockt för att kompensera för punktbelastning
  4. Du kan sammanfoga och isolera olika material – vissa mekaniska fästsystem fungerar inte så väl med substrat i andra material än metall, och två olika metaller kan orsaka korrosionsproblem
  5. Du kan sammanfoga och täta i ett steg – och samtidigt förhindra vätskor från att tränga in eller sippra ut
  6. Du kan reducera vibration – tåliga lim kan hjälpa till att fördela energi snarare än att överföra den

   

 • Gnistor flyger när en tekniker svetsar ihop metallsubstrat i en fabrik

  Svetsning/hårdlödning/lödning (termisk sammanfogning) jämfört med sammanfogning med lim

  Termiska sammanfogningar, t ex svetsning, är vanliga och godkända på marknaden eftersom förbrukningsmaterialen är billiga och sammanfogningen vanligtvis går snabbare då de inte krävs någon tid för härdning. Både termiska fogar och limfogar är starka och täta när de är utförda på rätt sätt. Men limfogar erbjuder många fler fördelar än termiska fogar. Du kan:
   

  1. Möjliggöra användning av olika metaller – olika metaller är isolerade mot galvanisk korrosion
  2. Omarbeta fogen – fogen är enklare att montera isär, arbeta om och reparera
  3. Minska kostnader för arbetskraft – arbete med lim kräver mindre utbildning och expertkunskaper hos personalen
  4. Förbättra estetik – sammanfogningsprocessen förvränger inte eller missfärgar substraten
  5. Möjliggöra användning av tunnare material – eftersom metallen inte deformeras kan ett tunnare material erbjuda samma styrka
  6. Lägre energikostnader – termisk sammanfogning är mycket energiintensiv
  7. Förbättra bekvämligheten – de flesta limtyper kan appliceras i rumstemperatur

Saker att ta hänsyn till vid sammanfogning av metall

Det finns flera olika faktorer att ta hänsyn till när du försöker komma fram till den bästa metoden för sammanfogning av metall i din process, styvt jämfört med flexibelt material, korrosionsbeständighet, termisk exponering samt typ av påkänning.

 • 3M VHB Tejp används för att sammanfoga metalldel mot metallplåt
  Styvt jämfört med flexibelt

  Ett styvt lim överför energi effektivt, som till exempel från skaftet till huvudet på en golfklubba. Ett flexibelt lim hjälper till att fördela energi, som t ex vid vibrationer i en tågkupé, så att strukturen inte påverkar på ett negativt sätt. Lim är i olika utsträckning styva eller flexibla så att du kan välja den typ som bäst passar för applikationen.

 • Frätning, rost och galvanisk korrosion på ett metallskruvhuvud
  Korrosion

  Galvanisk korrosion uppstår när en mer aktiv metall förlorar elektroner till en mindre aktiv metall, vilket leder till både degradering och materialfel genom rost eller frätning. Det är i synnerhet ett problem när ett metallfäste lätt överför elektroner. Ett lim kan, utöver att sammanfoga olika metaller, även fungera som ett tunt isoleringsskydd mot korrosion.

 • Ett rotor- och bromssystem symboliserar termiska problem i metall. Metallfriktion påverkar temperatur och spänning i material.
  Termisk exponering

  Olika material expanderar och dras ihop i olika takt vid exponering för värme eller kyla, vilket allvarligt kan påverka strukturen. Ett tillräckligt tåligt lim kan absorbera en viss del av spänningen oavsett om den kommer från två olika metaller eller mellan metallsubstrat och substrat av annat material, t ex glas, trä eller plast.

 • Deformerad metall som uppvisar skada från en skruv som fäster ihop metallplåt
  Belastningskoncentration/borra hål

  Det tar inte bara tid att borra hål. Det försvagar även substratet och koncentrerar belastningen vid hålet. Ett lim kan å andra sidan appliceras snabbt och fördelar belastningen jämnt över fogen.


Häftämnesteknologi

Här är några av de bästa limmen och tejperna som används för sammanfogning av metaller. Det är viktigt att välja rätt lim eller tejp för att uppnå en styrka och hållfasthet som substraten och applikationen kräver. Om du vill veta mer om varje teknik kan du använda länkarna nedan.

 • Med 3M™ VHB™ Tejper kan du behålla idén intakt från skiss till konstruktion samtidigt som du slipper distraherande synliga mekaniska förband. Med vår extra starka dubbelhäftande akrylfoamtejp kan du snabbt och enkelt skapa fogar som fortsätter att bygga upp styrka över tid. De fungerar utmärkt för sammanfogning av olika typer av substrat.

 • 3M™ Scotch-Weld™ Tvåkomponents epoxibaserade konstruktionslim är starka, tåliga, fungerar väl i höga temperaturer och är beständiga mot kemisk nedbrytning, vilket gör dem perfekta för industriella applikationer. De här höghållfasta limmen ger utmärkt slagtålighet och möjliggör produktdesign för bland annat flyg-, bygg- och fordonsindustrin.

 • 3M™ Scotch-Weld™ Akrylbaserade konstruktionslim kan öka produktivitet och förbättra prestanda genom att ge starka, säkra fogar samt snabba härdtider och förbättrad estetik. 3M™ Akrylbaserade konstruktionslim ger hög slagtålighet, svag lukt, upp till 18 månaders lagringstid och behöver inte förvaras i kylskåp.

Sammanfogning av olika metaller

Metaller är enkla att sammanfoga men de är alla unika. Här följer de vanligaste metalltyperna.

 • Köksskåp i ett kommersiellt kök tillverkade i aluminium
  Rostfritt stål

  Rostfritt stål är en järnlegering med kol och andra metaller som har tillsatts för korrosionsbeständighet. Används ofta till köksutrustning, bestick, kommersiella kök och lokaler för livsmedelsbearbetning. Det används även för kirurgiska instrument, i bil- och flygindustrin och för vanlig industriell utrustning och byggnadsfasader. Rostfritt stål är enkelt att sammanfoga men kan behöva rengöras från smuts, fingeravtryck och maskinolja.

 • Plattor av korrugerat stål (diamantmönster) i industriell tillverkning
  Stål

  Stål är en legering med en liten mängd kol som ökar styrkan. Stålytor beläggs vanligtvis före och efter sammanfogningen för att förebygga korrosion, antingen med zink (galvaniserat stål) eller någon typ av färg. Om ytan tidigare har bestrukits, är det viktigt att tänka på att limmet fäster mot beläggningen och inte mot själva stålet, vilket påverkar ytenergin och hur väl limmet väter ytan. De finns både tejper och lim som är utformade för att tåla beläggnings- och pulverlacksprocesser.

 • Aluminiumremsor som är klara för applicering av metallim
  Aluminium

  Aluminium är en relativt mjuk, tålig, lätt, plastisk och formbar metall som är lätt att bearbeta, gjuta och extrudera. Den legeras nästan alltid för att förbättra de mekaniska egenskaperna. Aluminium är beständigt mot korrosion eftersom det skapas ett tunt lager av aluminiumoxid nästan omedelbart när den rena metallen exponeras för luft. Aluminium måste i de flesta fall rengöras eller ruggas för att avlägsna smuts, damm. fingeravtryck och maskinolja.

 • Kapa ledningar och rör i koppar
  Metaller som innehåller koppar

  Koppar är en mjuk, formbar metall med utmärkt elektrisk och termisk konduktivitet. Den utsätts för korrosion och ska inte vara i kontakt med material som orsakar eller ökar korrosion, i synnerhet andra metaller. Metaller som kan korrodera över långa tidsperioder, t ex koppar och dess legeringar mässing och brons, kräver särskild noggrannhet vid val av lim. 3M har specialutvecklade tejper och lim som begränsar korrosion och är kopparkompatibla.


Sammanfogningstyper


Kontakta oss

Vi hjälper dig.

Behöver du hjälp att hitta rätt produkt till ditt projekt? Kontakta oss om du behöver produkt- eller applikationssupport eller vill komma i kontakt med en teknisk specialist. Du når oss på 08-92 21 00.

Behöver du hjälp att hitta rätt produkt till ditt projekt? Kontakta oss om du behöver produkt- eller applikationssupport eller vill komma i kontakt med en teknisk specialist. Du når oss på 08-92 21 00.