Toppbild av montering och fastsättning av lister mot en yta

Applikationer för montering och fastsättning av lister

3M™ Sammanfogningslösningar för lister är starka och har bra hållfasthet samtidigt som de möjliggör smartare desgnmöjligheter.

Fråga en expert från 3M

3M™ Dubbelhäftande tejper och lim gör det enkelt att sätta upp foder eller lister. Klicka för att se vårt sortiment och hitta rätt produkt.

 • Montering och fastsättning av lister innebär att du applicerar mindre objekt mot en större yta i funktions- eller i dekorationssyfte. De här typerna av infästningar är vanliga inom fordonsindustrin, vitvaror, möbler, inom byggindustrin och för arkitektur. De måste ofta klara av statiska laster, vara estetiskt tilltalande, kunna tas bort och ha bra vidhäftningsförmåga med liten eller ingen fixering. ​

 • Person som monterar parkeringsskylt mot en cementvägg

  Montering

  Exempel på detta är små skyltar, speglar och whiteboardtavlor samt panel-mot-panel med delvis täckning.​

 • Dekorlist som monteras på en målad yta

  Montering av lister

  Dekoration eller identifiering av en yta. Exempel är namnskyltar, kantförsegling, ramar, rosetter och spröjs.​

 • Skjuvpåkänning som uppstår i en överlappsfog

  Skjuvpåkänning vid montering och fastsättning av lister

  Montering av lister utsätts ofta skjuvning genom statisk belastning, ungefär på samma sätt som montering av panel mot panel eller förstyvning mot panel. Eftersom fogen ofta redan är utformad för skjuvning passar den bra för sammanfogning med lim. En del monteringar utsätts dessutom för klyvning, vilket innebär stötar snarare än statisk belastning. Tänk dig linser eller höljen som monteras på bärbar elektronik eller fodral. Dynamisk påkänning är mycket vanligt och dropptester kan utföras för att testa limmets eller tejpens styrka.​

Produktkategorier och alternativ för montering och fastsättning av lister

Det är detaljerna som gör din design så smart. Därför behöver du lim för montering och fastsättning av lister som fäster snabbt när du vill men samtidigt är enkelt att ta bort vid behov och som dessutom ger osynliga fogar för ett rent och snyggt utseende.​ 3M™ Tejp och lim passar perfekt när du vill ha osynlig montering som till exempel när du ska montera mindre skyltar, paneler, speglar, spröjs, kantlister, ramar, rosetter och andra detaljer.

 • Höghållfasta tejper är beprövande alternativ till skruvar, nitar, svetsning och andra mekaniska fästsystem. De kan appliceras i förväg på listen så att det går snabbare. Passar utmärkt för olika typer av substrat.

 • Akryl-, epoxi- och polyuretanbaserade konstruktionslim har en överlappsskjuvstyrka på över 6,8 MPa (1 000 psi). Använd för tunga statiska belastningar med små fogytor (till exempel fästen på tunga paneler och delar med dålig passning och som utsätts för fjädringskrafter).

 • Lösningsmedelsfritt enkomponents cyanoakrylatlim (CA) som uppnår en hanteringsstyrka inom 5–30 sekunder. Passar bäst för små och mycket trånga fogar (<10 cm). Används vanligtvis för gummi och plast.

 • Enkompontents fukthärdande lim med omedelbar styrka och hållfasthet. Slutlig styrka på över 6,8 MPa (1 000 psi) efter full härdning. Bäst för trä och plast.

 • En pappers-, film- eller tissuebärare med tryckkänsligt häftämne på båda sidor. Kan lamineras på en yta för hand eller med appliceringsutrustning. Kan förappliceras på listen. Skapar tunna och estetiskt tilltalande foglinjer. Specialformuleringar för lågenergiplaster.

 • Ett tryckkänsligt häftämne på en liner. Kan lamineras på en yta för hand eller med appliceringsutrustning. Kan förappliceras i på listen. Skapar tunna och estetiskt tilltalande foglinjer. Specialformuleringar för lågenergiplaster.

 • 3M™ Dual Lock™ Snabblås och 3M™ Kardborrband för starka lösningar som ändå är lätta att ta bort. De här produkterna passar perfekt för snabb montering eller byte av exempelvis lister eller skyltar.

 • 100 % fast termoplastharts som uppnår maximal vidhäftning inom bara några sekunder. Bäst för trä och plast.


Prestandafaktorer för montering och fastsättning av lister

Alla 3M- teknologier som visas i nedanstående tabell används ofta vid montering och fastsättning av lister. Använd listan nedan som en relativ jämförelse av produktprestanda.

 • + = Bra ++ = Bättre +++ = Bäst

Kontakta oss

Vi hjälper dig.

Behöver du hjälp att hitta rätt produkt till ditt projekt? Kontakta oss om du behöver produkt- eller applikationssupport eller vill komma i kontakt med en teknisk specialist. Du når oss på 08-92 21 00 Du når oss på 08-92 21 00