Toppbild av en hur ett lim för mindre detaljer appliceras

Montering av mindre detaljer

3M™ Produktlösningar för montering av mindre detaljer fäster ordentligt och håller över lång tid.

Fråga en expert från 3M

Monteringslim och snabblim för montering av mindre detaljer

Mindre detaljer har ofta oregelbundna former och bara en liten fogyta där limmet kan appliceras. Även de minsta monteringarna ställer höga krav på att fogen håller. De är i allmänhet insticks- eller överlappsfogar (eller en kombination av dessa). De har mycket stor betydelse inom sportutrustning, elektronik, möbler, motorer och elektroniska komponenter.

 • Träblock som hålls ihop med tappfogar

  Tappfogar förlitar sig på styrkan hos träet.

 • Golfklubba

  Vid en skaft-häl-design överförs kraften från bladet på en golfklubba när man slår bollen.

 • 3M™ Scotch-Weld™ Gänglåsning TL72 som appliceras på takmonterad sprinkler

  Små delar monterade med gängade mekaniska fästen ger stabilitet och struktur.

Vanliga fogtyper och påkänningar vid montering av mindre detaljer

 • montering av rör i skaft

  De flesta monteringar av mindre detaljer är tredimensionella och oftast insättningar, som tappfogar eller rör i skaft. Eftersom dessa fogar är små, och belastas från olika håll, utsätts de för påkänningar i nästan alla former – spänning, kompression, skjuv och klyvning. Genom fogens insättningsdesign kan limmet hantera spänning, kompression och skjuvning medan själva substraten hanterar klyvningen.​

Fläk- och skjuvpåkänning för överlappsfogar

 • Fläk- och skjuvpåkänning för överlappsfogar

  En del monteringar med små fogar är tvådimensionella där påkänningen i huvudsak kommer från skjuvning eller fläkning/klyvning. Till skillnad från montering av panel mot ram, där belastningen fördelas på relativt långa linjära ytor, kräver montering med små fogar mycket starka lim som kan hantera påkänning på en mycket liten yta.​​


Produktkategorier för montering av mindre detaljer

 • Akryl-, epoxi- och polyuretanbaserade konstruktionslim har en överlappsskjuvstyrka på över 6,8 MPa (1 000 psi). Det bästa valet för högsta styrka och utmattnings- och miljöbeständighet, särskilt för sammanfogningar metall mot metall.

 • Lösningsmedelsfritt enkomponentslim som uppnår hanteringsstyrka inom 5–10 sekunder. Passar bäst för mindre fogar (<10 cm²). Används vanligtvis för gummi och plast. Det går att skapa mycket täta fogar med nästan omedelbar styrka.

 • Enkompontents fukthärdande lim med omedelbar styrka och hållfasthet. Slutlig styrka på över 6,8 MPa (1 000 psi) efter full härdning. Bäst för trä och plast.

 • De här limmen är enkla att applicera, härdar snabbt och ger hög vridstyrka, samtidigt som de är temperatur- och vibrationsbeständiga och håller ute fukt och gas för att skydda mot korrosion.

 • 100 % fast termoplastharts som uppnår maximal vidhäftning inom bara några sekunder. Bäst för trä och plast.


Prestandafaktorer för montering av mindre detaljer

Alla 3M-teknologier som visas i nedanstående tabell används ofta vid montering av mindre detaljer. Använd listan nedan som en relativ jämförelse av produktprestanda.

 • + = Bra ++ = Bättre +++ = Bäst

Kontakta oss

Vi hjälper dig.

Behöver du hjälp att hitta rätt produkt till ditt projekt? Kontakta oss om du behöver produkt- eller applikationssupport eller vill komma i kontakt med en teknisk specialist. Du når oss på 08-92 21 00 Du når oss på 08-92 21 00