Toppbild av en hur ett tätningsmedel appliceras

Tätning, ingjutning och inkapsling

3M Produktlösningar för tätning, ingjutning och inkapsling med maximalt skydd.

Fråga en expert från 3M

Pålitligt skydd för dina bästa designer

Tätningar behövs utmed fogens hela längd. Ingjutning och inkapsling innesluter hela detaljen eller kammaren och skyddar komponenterna som finns inuti. Inom industrin används både skydd mot inträngning och utträngning av vätskor, men är särskilt vanliga i applikationer som exponeras för väder och vind eller där det förekommer komponenterna med högt värde, som inom fordonsindustri, metallbearbetning, elektronik och byggindustri.

  • Lim eller tätningsmedel som appliceras över en fog på en metallplåt

    Tätning

    Tejp eller tätningsmedel appliceras över en fog för att förhindra att vätskor tränger ut eller in. Exempel på detta är takfogar på fordon eller på metallinfattningar och rörtätningar.​

  • Lim som appliceras över och runt en komponent

    Ingjutning och inkapsling

    Lim appliceras över och runt en komponent eller fyller en kammare för att skydda komponenterna som finns inuti. Exempel på detta är kraftiga elektriska kablar och kontakter, elektronik i plasthöljen, kretskort och betongreparation.​​

  • En tätning måste vara mycket töjbar och flexibel, hållbar och stelna snabbt. Mekaniska fästmetoder kräver nästan alltid en sekundärtätning eftersom ytan penetreras så att vätskor och ånga kan flöda fritt.

    Tätning, ingjutning och inkapsling kräver
     

    • Flexibilitet
    • Enkel applicering
    • Tid före målning (eller hanteringsmoment)
    • Omedelbart omarbete

     


Fläkning, kompression och spänning vid tätning, ingjutning och inkapsling

Om monteringen kräver att två överlappningar eller ändfogar måste tätas, utsätts tätningsmedlet ofta för fläkkrafter. Fötter som kliver över trösklar eller vind på ett biltak försöker konstant fläka bort tätningen från delen, oavsett om det är tejp eller lim. Vid ingjutning och inkapsling utsätts limmet (tejp är inget bra alternativ här) ofta för kompression och spänning, då delarna påverkas av termisk expansion eller kontraktion. Många ingjutna detaljer, till exempel i kretskort, kan utsättas för de här tre typerna av påkänningar – fläkning, kompression och spänning.

  • Tryckpåkänning i en T-formad limfog
  • Dragpåkänning i en T-formad limfog
  • Fläk- och klyvpåkänning i en limfog

PROFFSTIPS
Genom en ny design på fogarna kan limmet eller tejpen få dubbel effekt – både sammanfoga och täta i ett moment.

Skydda din design med produkter från 3M
Efter att ha lagt ner mycket tid på att skapa en perfekt produkt bör du försäkra dig om att den skyddas från vibrationer, fukt och andra föroreningar med pålitliga 3M-produkter. Med våra lim och tätningsmedel kan du snabbt och enkelt fylla sprickor och mellanrum. Du kan kapsla in känslig elektronik, eller täcka fogar innan detaljerna målas.


Produktkategorier för tätning, ingjutning och inkapsling

  • Akryl-, epoxi- och polyuretanbaserade konstruktionslim finns med många olika härdtider och flytegenskaper för ingjutning och inkapsling. De finns både i styva och flexibla formuleringar.

  • Akryl, polyuretan, nitril och hybrid är en enkomponents tätningstekniker. De kan matas ut i valfri form på ett substrat och rinner inte ut vid fyllning av hål. En del formuleringar är övermålningsbara.

  • Ger omedelbar tätning och är övermålningsbar när den appliceras över fogar eller hål. Formbar över nitar.

  • Utmatningsbart, 100 % fast termoplastharts utformad för ingjutning och inkapsling av elektroniska komponenter.


Prestandafaktorer för tätning, ingjutning och inkapsling

Alla 3M-teknologier som visas i nedanstående tabell används ofta vid tätning, ingjutning och inkapsling. Använd listan nedan som en relativ jämförelse av produktprestanda.

Tätning
  • + = Bra ++ = Bättre +++ = Bäst
Ingjutning och inkapsling
  • + = Bra ++ = Bättre +++ = Bäst

Kontakta oss

Vi hjälper dig.

Behöver du hjälp att hitta rätt produkt till ditt projekt? Kontakta oss om du behöver produkt- eller applikationssupport eller vill komma i kontakt med en teknisk specialist. Du når oss på 08-92 21 00 Du når oss på 08-92 21 00