Hud- och ögonskydd vid reparation av krockskador

Hud- och ögonskydd vid reparation av krockskador

 • Under vanliga förhållanden kan huden skydda och läka sig själv, men det betyder inte att den är osårbar. Det skyddande hudlagret måste alltid uppehålla en viss nivå av fukt och fett för att fungera väl. Då kan elasticiteten och den slutna ytan hindra potentiellt skadliga ämne från att överträda barriären.


 • Skonsam hudrengöring – hudvård

  Hudrengöring ska alltid vara omsorgsfull, men samtidigt så skonsam som möjligt. Var noga med att det finns hudskyddande rengöringsmedel på arbetsplatsen liksom produkter som ytterligare skyddar huden.

  Skydda helst huden med en hudskyddskräm (silikonfri!). Därmed stärker du hudens skydd, hindrar smuts och gummi från att fastna och förenklar senare rengöring.

  Hur bra du än är skyddad är det lika viktigt att du skyddar huden efter arbetsdagen. När du har gjort ren huden noga måste du alltid torka den ordentligt, även mellan fingrarna och använda en fuktighetskräm som absorberas snabbt av huden.

 • Smuts på huden

  1.) Smuts på huden

 • 2) Tvål/rengöringsmaterial stänger in smutsen

  2) Tvål/rengöringsmaterial stänger in smutsen

 • 3) Spola bort smutsen med vatten

  3) Spola bort smutsen med vatten

 • Kroppsskydd

  När du väljer skyddskläder bör du vara noga med att de har god kvalitet och är tillverkade av ett lätt material som andas, så att du inte blir för varm utan kan arbeta bekvämt. Var också noga med att produkterna har rätt skyddsklassning för arbetsuppgiften.

 • Handskar

  Handskar

  Handskar av (eller täckta med) nitrilgummi eller vinyl skyddar mot sådana lösningsmedel som används i de flesta uppgifter i måleriverkstaden. Var noga med att du använder dem för arbetsmoment som att blanda spackel, väga och blanda färg eller applicera färg/spackel. Du ska också använda handskar när du arbetar med vattenlösliga material.

  I karossverkstaden måste arbetarna skydda händerna från mekaniska skador som skärsår, samt från kemisk påverkan från oljor, lim, rengöringsmedel, tätningsmassor osv.

  Vi har många olika slags handskar enligt vad det aktuella momentet kräver. Var noga med att använda rätt sort och byta i takt med nya arbetsuppgifter.

 • Skyddsskor

  Skyddsskor

  Skyddsskor för arbetet ska vara kraftiga och antistatiska. Du måste särskilt använda skyddsskor i sprutboxar och områden med metallgaller. Om du arbetar med tunga artiklar som kan falla, rekommenderar vi också stålhätta.