Boka en demonstration
 • Tack för din förfrågan till 3M. Informationen du lämnar på denna blankett kommer att användas för att svara på din förfrågan antingen via e-post eller telefon av en 3M-representant eller av en av våra auktoriserade affärspartners, med vilka vi kan komma att dela din personliga information i enlighet med 3M:s sekretesspolicy.

 • Alla fält är obligatoriska såvida de inte angetts som valfria.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 3M takes your privacy seriously. 3M and its authorized third parties will use the information you provided in accordance with our Privacy Policy to send you communications which may include promotions, product information and service offers. Please be aware that this information may be stored on a server located in the U.S. If you do not consent to this use of your personal information, please do not use this system.

 • Skicka

Tack.

Formuläret har skickats 

Vi ber om ursäkt. Ett fel inträffade då informationen skickades in. Försök igen senare

Metallindustri


Skyddslösningar för metallindustrin

Med personlig skyddsutrustning från 3M kan du alltid känna dig trygg. Vi har i över 100 år utvecklat effektiva och individuellt anpassade lösningar inom personlig skyddsutrustning för metallindustrin. Det gäller allt från stålverk och aluminiumsmältverk till svetsindustrier och blyåtervinningsfabriker. Vi vet vilka behov användarna har och tillsammans med dem skapar vi en säker arbetsmiljö. Genom våra innovationer ser vi till att de höga kraven på både säkerhet och komfort uppfylls i krävande arbetsmiljöer. Metallindustrin medför en rad faror och risker, och det är inte alltid lätt att identifiera vilka riskerna är och vilken skyddslösning som passar bäst. 3M kan hjälpa dig med detta och fatta rätt beslut beroende på vilket behov du har.

 • Metallproduktion

  Metallproduktion

  Här går det verkligen hett till. I masugnarna framställs tackjärn av järnmalm. Arbetsförhållandena är extrema och medarbetarnas säkerhet är av största vikt. 3M har de integrerade värmeskyddslösningar du behöver, så att dina anställda kan arbeta säkert men ändå effektivt.

  Fallstudie: Blyfabrik

 • Metallbearbetning (semifärdiga produkter)

  Metallbearbetning (semifärdiga produkter)

  Inom metallbearbetning gjuts den flytande metallen först som tackor, eller metallstycken. Bearbetningen av metallstyckena fortsätter sedan i gjuteriet, där järnet smälts på nytt. Vid gjutningen blir hettan enorm och gnistor flyger omkring. Här klarar man sig inte utan personlig skyddsutrustning som alltid måste uppfylla höga krav.

  Lösningar för personlig skyddsutrustning i gjuteriet

  Fallstudie: Gjuteri

 • Metallbearbetning (färdiga produkter)

  Metallbearbetning (färdiga produkter)

  Från metall till färdig produkt: råmaterialet bearbetas ytterligare inom många olika typer av industrier. I dessa processer ingår en mängd olika moment, som att svetsa, kapa, vrida, borra, mala och hyvla. 3M har personlig skyddsutrustning som passar för alla dessa olika användningsområden och arbetsplatser, så att personalen alltid kan arbeta effektivt och tryggt.

  Fallstudie: Bilindustrin

  Fallstudie: Tillverkning av tågvagnar

   


Typiska faror med metallbearbetning
Var uppmärksam på svetsrök och andra faror!

Lär dig mer om viktiga ämnen som; regler och förordningar, processrelaterade faror, potentiella hälsorisker samt tillämplig personlig skyddsutrustning.

Ladda ner våra vägledande dokument
 • Bullerexponering

  Bullerexponering

  Högt buller är vanligt förekommande på många arbetsplatser inom metallindustrin. I en del fall går det att anpassa arbetsplatserna eller processerna så att bullret blir mindre. När detta inte är möjligt kan 3M erbjuda innovativa och effektiva hörselskydd och kommunikationslösningar.

  Förklaringsmodell över bullernivåer

  Översikt över det vägledande EU-dokumentet SS-EN 458:2016

  EARfit Valideringssystem, broschyr

  Val av kompatibla hörselkåpor och hjälmar

 • Ögonskador

  Ögonskador

  Ögonskador tillhör de vanligaste arbetsplatsolyckorna inom metallbearbetning, och de orsakar stora kostnader och driftstopp. Partiklar som kommer flygande från slipnings- och kapningsarbete, samt farliga UV- och IR-strålar från svetsning, kan orsaka obotliga ögon- och ansiktsskador.

  3M Skyddsglasögon

  Valideringsverktyg för ögonskyddets passform

 • Värme

  Värme

  Hettan är ett av de största problemen på många arbetsplatser inom metallindustrin – från metallproduktion till vidare behandling och finishing. Hettan som till exempel utstrålar från masugnar, gjutning och smältprocesser kan vara oerhört jobbig för de anställda. 3M har speciella lösningar för värmeskydd som gör arbetet både säkert och effektivt.

  Värmetåligt huvudskydd

 • Fallande föremål och huvudskydd

  Fallande föremål och huvudskydd

  På många arbetsplatser kan fallande föremål utgöra stora risker – till exempel vid installation och underhåll av maskiner. Då kan det vara nödvändigt med huvudskydd (stötskyddskepsar eller hjälmar). 3M har personlig skyddsutrustning som på ett effektivt sätt skyddar hela din personal från eventuella skador.

  Huvudskydd från 3M

  Europeiska standarder – huvudskydd


Metallbearbetning och -produktion: de vanligaste användningsområdena

Metallbearbetning handlar om att skapa metallkonstruktioner genom att kapa, bocka, montera och inte minst svetsa. Det är en process som 3M har mycket kunskap om. Vi har allt från sliprondeller och slipband till branschledande personlig skyddsutrustning för svetsare.

 • Gjutning och gradning

  Gjutning och gradning

  Genom sandning eller gradning tas gjutrester bort från metallstyckena. Arbetet får gnistor, stålrester och partiklar att flyga omkring. Med personlig skyddsutrustning från 3M skyddas dina anställda från dessa faror.

  Fallstudie för gjuteri

 • Svetsning

  Svetsning

  Effektiva och heltäckande skydd behövs mot alla typer av risker. 3M har personlig skyddsutrustning där ögon-, ansikts- och andningsskydd är integrerade till ett enda system. Med de innovativa svetshjälmarna från 3M, som är både bekväma och säkra, kan svetsaren arbeta effektivt och professionellt.

  Svetsrök

  Hjälp av välja rätt utrustning

 • Slipning, kapning, polering

  Slipning, kapning, polering

  Gnistor flyger, partiklar förorenar luften och bullret är bedövande. Att kapa och slipa metall är förknippat med olika hälsorisker, som kräver ett passande och omfattande skydd. 3M vet utifrån praktisk erfarenhet vad som krävs och har utifrån denna utvecklat integrerade system för personlig skyddsutrustning.

  3M Slipmaterial för industriellt bruk för metallarbete

 • Lackering och finishing

  Lackering och finishing

  När ytorna har behandlats kan de slutligen lackeras och putsas.

  Isocyanater

  3M:s produkt- och servicelösningar för reparation och lackering inom fordonsindustrin


Förslag på produkter för metallbearbetning

Förslag på produkter för metallproduktion och metallbearbetning

Nya produkter för metallbearbetning


Mer produktinformation och en produktdemonstration.


 • Det här är en vidareutveckling av 3M:s mest populära underhållsfria återanvändbara halvmask, som är utformad för att underlätta andningen. Masken är enkel att använda och ger stor tillförlitlighet, samtidigt som komforten har förbättrats med mätbart resultat.

  Dec 1, 1901
 • 3M kan erbjuda skydd i form av en industrihjälm eller integrerat andningsskydd i kombination med tillbehör för värmeskydd, särskilt avpassade för miljöer med höga temperaturer (> 150°C) eller flygande gnistor och metallstänk.

  Dec 1, 1901
 • Hetta och svetsloppor är stora problem vid svetsning, kapning och underhåll inom elektricitet och i närheten av andra värmekällor. Med våra produkter för heta arbeten kan du alltid känna dig trygg: de är robusta, värmebeständiga och brandhämmande upp till 425°C. Produkter som står emot vassa kanter, tillfälliga eller permanenta fallskyddslösningar, säker åtkomst till och snabb räddning från slutna utrymmen, mobila enheter med förankringspunkter ovanför huvudet för arbete med stora maskiner eller komponenter ... Dina krav – våra lösningar.

  Dec 1, 1901
 • Under extrema förhållanden måste du kunna lita på två saker: ditt team och din utrustning. Ett tryckluftsmatat andningsskydd med positivt tryck och automatisk växelventil för andningsskydd och räddningsfunktion i samband med nödsituationer.

  Dec 1, 1901
 • Att kommunicera i bullriga miljöer har aldrig varit enklare – eller säkrare. Headsetet PELTOR™ LiteCom är ett robust och ruggat headset som klarar kraven i många olika krävande arbetsmiljöer. Med hjälp av den inbyggda kommunikationsradion kan du föra samtal i upp till 8 kanaler och 38 subkanaler, och den har en räckvidd på upp till 2000 meter. Du kan prata och arbeta säkert handsfree, oavsett bullernivå.

  Dec 1, 1901
 • 3M™ Aura™ filtrerande halvmask i 9300+Gen3-serien är tredje generationen av det storsäljande andningsskyddet 3M Aura: Med den smarta hopvikbara designen med tre paneler ger det ett bekvämt, pålitligt FFP1-, FFP2- och FFP3-klassat andningsskydd. Den har praktiska placeringsflikar, vävda huvudband och en präglad, skulpterad övre panel som motverkar imbildning. Vissa modeller i serien är försedda med vår nya komfortventil 3M™ Cool Flow™.

  Dec 1, 1901
 • Utifrån dina behov har vi skapat en matris för skyddshjälmar med en noggrant framtagen mix av skydd, funktioner, personliga preferenser och prestanda som gör det enkelt att snabbt hitta förslag som passar olika typer av svetsning.

  Dec 1, 1901
 • Vår senaste innovation inom skyddsglasögon – 3M™ SecureFit™ Skyddsglasögon 600-serien. De är utrustade med den patenterade Pressure Diffusion-teknologi och 3M™ Scotchgard™ Anti-fog-beläggning som ger en säker och bekväm passform och klar sikt överallt – även under extrema arbetsförhållanden.

  Dec 1, 1901
 • 3M™ Återanvändningsbart andningsskydd i 6500-serien sitter stadigt och bekvämt, med en robust konstruktion och hållbar, men samtidigt mjuk, ansiktstätning. Serien finns i två versioner: standardmodellen 6500 och modellen 6500QL med en mekanism för enkel fastsättning, så att andningsskyddet snabbt och enkelt kan tas av under korta raster.

  Dec 1, 1901
 • 3M™ E-A-R™ Ultrafit™ Hörselproppar med tre flänsar skyddar din hörsel med hög dämpning: SNR = 29 dB. Hörselpropparna är tvättbara och lätta att föra in i hörselgången. De anpassar sig lätt efter individen så att de alltid tätar på ett bekvämt sätt.

  Dec 1, 1901

Videoklipp om metallbearbetning och -produktion


Har du några frågor?

Tveka inte att kontakta oss.

Andra 3M-webbplatser
bCom
Följ oss
Ändra ort
Sverige - svenska