Behandling av lymfödem

Ett kompressionssystem utformat för det verkliga livet

3M™ Coban™ 2 Tvålagers kompressionssystem

 • Kompressionsbehandling är en vedertagen, effektiv del av behandling av lymfödem. Vi studerade dess funktion för att se om vi kunde utveckla de material som används för att åstadkomma ett mer effektivt kompressionssystem och större framsteg avseende patientmobilitet och livsstil.

  Vetenskapen och innovationen ligger i själva kompressionsbandagen. Med material utvecklade för att leverera intelligent kompressionsdynamik tillhandahåller 3M™ Coban™ bekväm kompressionsbehandling för att behandla venösa bensår och lymfödem. Vårt kompressionssystem bildar ett bekvämt, stadigt fodral som hela tiden ger rätt mängd kompression för att minska ödem.

  Studier av kliniker runtom i världen bevisar att 3M™ Coban™ 2 Tvålagers kompressionssystem kan tillhandahålla effektiv kompressionsbehandling, som har visat sig reducera kroniskt ödem, stödja läkning och reducera sårstorlek (Most, 2011), och dessutom reducera bensmärta avsevärt (Mosti, 2011). Dessutom är 3M™ Coban™ 2 Tvålagers kompressionssystem snabba och enkla att applicera (Mosti, 2011) och är mindre skrymmande i jämförelse med 4-lagers kompressionssystem.

Där praktik möter perspektiv


Kompressionsbehandling utan skrymmande material

3M™ Coban™ 2 Tvålagers kompressionssystem består av två tunna lager vilket ger den styvhet som krävs för att upprätthålla arbetstryck eller lågt vilotryck. Dessa kompressionsbandage reducerar ödem och förhindrar venös reflux lika bra som traditionella kompressionsbandage, utan att vara skrymmande.

 • Läkare som talar med en patient inlindad i kompressionsbandage
  Bandage med låg profil

  Patienter kan enkelt utföra dagliga aktiviteter eftersom kompressionsbandagen är lätta, flexibla och befrämjar mobilitet. Dessutom, eftersom lagren är så tunna, kan patienter använda vanliga skor och kläder.

 • Läkare som applicerar en linda på en patient
  Förbättrad konkordans

  Studier har visat att eftersom 3M™ Coban™ 2 Tvålagers kompressionssystem stannar kvar på plats och är bekvämt så är patienter mer benägna att behålla kompressionsbandagen på, vilket ökar konkordans och förbättrar chansen för mer effektiv terapi. (Moffatt, 2008) (Moffatt, 2012)

   

 • Hudvårdsaspekter av venös sjukdom i nedre extremitet
  Stannar på plats

  De unika sammansatta lagren fäster i varandra, vilket skapar ett styvt fodral som följer lemmens kontur och reducerar risken för att kompressionsbandage glider av och orsakar obehag.

 • Person som håller babys fingrar
  Säker för huden

  Kompressionssystemet är latexfritt, allergivänligt och icke-irriterande, vilket hjälper till att skydda och förbättra hudens integritet.

 • Läkare som talar med en patient som genomgår kompressionsbehandling
  Progressiv kompression

  "Progressiv kompression", uppmärksammad som en bästa praxis i 2015 Global Consensus Document, åstadkoms med 3M™ Coban™ 2 Tvålagers kompressionssystem, där bägge lager sammanbinds till ett styvt fodral (Mosti, 2011)

När du tittar på en giraff, vad ser du då? Ett ståtligt, graciöst djur som vandrar över Afrikas savanner? Föreställ dig att du tittar på den genom linsen av 3M:s nyfikenhetskultur, som uppmuntrar risktagande och skyr det gamla vanliga? Du kanske ser ett nytt sätt att behandla ett smärtsamt och allvarligt tillstånd hos människor, som t.ex. venösa bensår (en allvarlig komplikation av okontrollerat högt venöst tryck på grund av skadade blodkärl, klaffar eller dålig muskelfunktion).

För personer som lider av bensår är det lyckligtvis så att utmaningar som denna stimulerar nyfikenheten hos 3M:s vetenskapsmän och inspirerar kreativa sätt att lösa problem på. I det här fallet var det en av 3M:s produktutvecklare i Tyskland som hade läst att giraffer aldrig drabbas av venösa sår. Han undrade om anledningen till detta, med tanke på att avståndet från deras ben till deras hjärtan är dubbelt så stort som hos människor, så att giraffer kräver högre tryck för att upprätthålla cirkulation och har högre belastning på sina vener.

Det slog honom att giraffens kraftiga, icke-elastiska hud fungerar som ett kompressionsbandage, vilket maximerar effekten av varje muskelrörelse för att optimera blodets återflöde och förhindrar svullnad och sår. Baserat på denna insikt började 3M-teamet att söka efter material som kunde reproducera giraffhudens egenskaper. Medan 3M:s nyfikenhet stimulerade möjligheten var det samarbete som banade vägen för en lösning. De mänskliga och tekniska kopplingarna inom 3M möjliggör otaliga kombinationer och tillämpningar av expertis, så att idéer kan mångfaldigas och lösningar expanderas.

Efter att 3M:s team undersökt ett antal material med varierande framgång föreslog en av medlemmarna att man skulle prova materialet som används i 3M™ Coban™ Självhäftande lindor — ett elastiskt material som används för att linda stukningar och fixera förband. Dessa lindor, som är baserade på en av 3M:s kärnteknologier som kallas Nonwovens, introducerades på 1960-talet, och kommer från ett material som 3M först utvecklade för att göra presentförpackningsband. Idag används teknologin i tusentals produkter, från operationsmasker till golvskurningsdynor till isolering för kläder.

Teamet satte igång och modifierade Coban™-varumärkets material, och utvecklade ett 3M™ Coban™ 2 Tvålagers kompressionssystem som består av ett skumlager för att ta hand om de kvarstående utmaningar avseende komfort, samt ett kompressionslager med liten sträckning. När de två lagren appliceras binds de samman och bildar ett tunt, styvt fodral för benet som är enklare för läkare att applicera än konventionella 4-lagers system eller zinkpastabandage, och som tillhandahåller en perfekt balans mellan komfort och kompression. På 3M är instinkten att hitta bättre sätt att lösa problem en del av vårt DNA. Den här gången började det med en giraff – bevis på att inget problem är för högt och oöverkomligt när det gäller innovation.


Kontakta 3M för rådgivning

Kontakta oss idag för mer information kring hur vi kan hjälpa din verksamhet.

Referenser

1. Mosti G, Crespi A, Mattaliano V. Comparison Between a New, Two-component Compression System with Zinc Paste Bandages for Leg Ulcer Healing: A Prospective, Multicenter, Randomized, Controlled Trial Monitoring Sub-bandage Pressures. Wounds 2011;23(5):126-134.

2. Moffatt C et al (2012) ‘A preliminary randomized controlled study to determine the application frequency of a new lymphoedema bandaging system.’ British Journal of Dermatology 166.3: 624-632.

3. Moffatt C et al (2008) ‘A randomised controlled 8-week crossover clinical evaluation of the 3M™ Coban™ 2 Layer Compression System versus Profore™ to evaluate the product performance in patients with venous leg ulcers’. International Wound Journal; 5:267-279.