Kategorisering av ytenergi

Ok, nu vet du att ytenergi mäts i dyn per cm, vad är nästa steg? Ett materials ytenergi kan samlas i tre olika grupper: hög, medelhög och låg.

Hög ytenergi

  • Många metaller och glasmaterial har hög ytenergi med värden i hundratals och tusentals dyn/cm.

    Molekylerna på ytan har så kraftig dragning till varandra att de gärna dras till vätskemolekyler också. Detta innebär att sådana material väts ut och sammanfogas relativt lätt. Material med hög ytenergi har värden i hundratals och tusentals dyn/cm, inklusive många metaller och glas.


Medelhög ytenergi

  • Många konstruktionsplaster och naturmaterial har ytenergier på upp till 300 dyn/cm.

    Allting är relativt. Någonstans mellan perfekta vätskehinnor och perfekta sfärer hittar du vad vi definierar som medelhög ytenergi. Här hittar vi material mellan ungefär 36 och 300 dyn/cm. Många konstruktionsplaster har en ytenergi inom det här intervallet, liksom många naturmaterial som trä, sten och betong.


Låg ytenergi

  • Material med låg ytenergi (under 36 dyn/cm) är mycket svåra att sammanfoga.

    Molekyler på ytan hos material med låg ytenergi är nöjda med att förbli där de är. Det sker väldigt lite dragning till någon molekyl, särskilt limmets molekyler. Material med en ytenergi under 36 dyn/cm anses ha en låg ytenergi och är mycket svåra att sammanfoga. Här hittar du polyolefinplaster som polypropen och polyeten samt ”non-stick”-ytor som polytetrafluoreten (PTFE).


Ytenergi för olika material

  • Ytenergi uttrycks som energi per areaenhet, i enheten dyn. 1 dyn/cm motsvarar 1 mJ/m.

    Tänk på de olika sammanfogningskategorierna och deras intervall för ytenergi (bilden till höger). Vi kommer att undersöka ytenergi för vanliga materialtyper i var och en av dessa kategorier.

Plast

Jämför ytenergi för olika typer av plast.
  • Plaster med låg ytenergi

    Lågenergiplast är vanligtvis mjuk, har låg densitet och låg smältpunkt. Dessa material med låg ytenergi håller ihop och är vätskeavstötande, vilket också gör dem svåra att sammanfoga. 3M har utvecklat tejper och lim som även fungerar mot sådana material  men det finns ett begränsat antal att välja bland.

  • Konstruktionsplaster

    Konstruktionsplaster är mycket vanliga i tillverkningsindustrin: De är billiga, starka och robusta men samtidigt lättviktiga och kan enkelt formas för att passa komplicerade, specifika behov. Konstruktionsplaster har högre ytenergi än lågenergiplaster och är också enklare att väta och sammanfoga med tejp och lim.

Traditionella material

Detta är en stor grupp med mycket variation och innehåller många material med högre ytenergi än plast och lägre ytenergi än metaller. Här ingår äldre framställda material som glas, keramik och betong, samt naturmaterial som trä, läder och textil. Traditionella material är relativt enkla att sammanfoga, men de har var och en något att ha i åtanke.

Mer information

Tabellen visar ytenergivärden för traditionella konstruktionsmaterial.

Metall

Metaller är starka och fungerar väl i ett brett intervall av temperaturer och miljöer. De har alla mycket hög ytenergi och är öppna för vätskor och är därmed mycket enkla att väta. De flesta tejper och lim fäster på de flesta metaller, vilket innebär att du har en mängd olika alternativ att välja på när du sammanfogar metaller.

Mer information

Tabellen visar ytenergivärden för olika metaller.

Relaterade artiklar


Kontakta oss
Vi hjälper dig.

Behöver du hjälp att hitta rätt produkt till ditt projekt? Kontakta oss om du behöver produkt- eller applikationssupport eller vill komma i kontakt med en teknisk specialist. Du når oss på 08-92 21 00.

Behöver du hjälp att hitta rätt produkt till ditt projekt? Kontakta oss om du behöver produkt- eller applikationssupport eller vill komma i kontakt med en teknisk specialist. Du når oss på 08-92 21 00.