Reparation av bilkaross

Reparation av bilkaross

Tendenser inom biltillverkning

 • Under de senaste 10 till 15 åren har vissa typer av höghållfasthetsstål nästan helt ersatt vanligt standardstål och andra material som kan rosta. Man använder också betydligt mer lätta material som aluminium och komposit.

  I moderna bilar hittar du idag delar som består av högstyrkematerial bredvid material som är särskilt konstruerat för att absorbera stötar, för att skydda bilpassagerarna.

  När höghållfasthetsstål används kan man också göra plåten tunnare för att bilen ska bli lättare, och samtidigt bibehålla hög säkerhet vid olyckor.

Bilmaterial
 • Det finns en annan förändring i hur bilkarossen är uppbyggd – tack vare nya material används mindre punktsvetsning, men oftare lim och nitar. Detta leder till olika nya reparationsmetoder, t.ex. mer användning av lödning samt en kombination av lim och nitar.

  Resultatet är att moderna bilar måste repareras på ett nytt sätt:

  Höghållfasthetsstål är mer känsligt för termisk belastning och minskad plåttjocklek gör att plåtarna måste slipas mer exakt för att inte den bärande förmågan ska påverkas.


 • Fin- och grovslipning i bilverkstaden

  Fin- och grovslipning i bilverkstaden

  Fin- och grovslipning i bilverkstaden kan delas upp i olika områden:

    

   1. Ta bort lack före svetsning eller fastsättning för att slipa av ytskikten ner till ren metall inför reparationen.
   2. Arbeta med metallen för att ta bort svetslinjer eller punkter.
   3. Skära i metallen

   För alla dessa moment erbjuder 3M lösningar som hjälper till att öka produktiviteten och förbereder bilen för att lämnas över till måleriavdelningen för slutlig omlackering.

 • Svetsfogar och reparation av bilplåtskador

  Svetsfogar och reparation av bilplåtskador

  Epoxy Metal Filler ersätter den traditionella tennlödningsprocessen när det gäller modern svetsning av deformationer vid låga temperaturer och reparation av bucklor på höghållfast stål, galvaniserat stål och aluminiumsubstrat.

 • Borttagning och installation av vindrutan

  Borttagning och installation av vindrutan

  Vi erbjuder en serie polyuretanlim av enkomponentstyp, avsedda för vindruta, sido- och bakfönster. Enkla att mata ut med 3M™-appliceringspistoler. Limmet ligger i patroner eller påsar av olika storlekar. Det finns tre modeller som gör bilen körklar inom en, två eller tre timmar.

 • Processer för skarvtätning i bilverkstaden

  Processer för skarvtätning i bilverkstaden

  3M erbjuder flera olika lösningar för skarvtätning inför omlackeringen. I kombination med olika slags sprutpistoler kan du uppnå olika finish för att matcha originalutseendet. Vare sig det gäller standardskarvar, processer vått-i-vått eller sprayad skarvtätning så finns det ett brett urval inom 3M-serien.

 • Fastsättning av plåt och konstruktionsdelar

  Fastsättning av plåt och konstruktionsdelar i bilreparationen

  Om det inte går eller inte är önskvärt att utföra svetsning för att fästa en icke-bärande del på bilen så kan du enkelt använda 3M-processen Panel Bonding Repair.

  Om du söker ett lim för fastsättning av konstruktionsdelar så väljer du 3M-processen med Impact Resistant Structural Adhesive. Det finns många biltillverkare som rekommenderar det för absorbering av krockkrafter. Limmet kan även användas på bärande konstruktionsdelar.

 • Applicering av skyddsöverdrag vid omlackering

  Applicering av skyddsöverdrag vid omlackering

  3M™ Accuspray™ HGP tryckluftspistol och PPS™-tryckkoppar är avsedda för beläggningar med hög viskositet som underredsskydd, primer som bygger mycket och stenskottsskydd.

  Genom att det går att kontrollera tjocklek och finish så ger systemet minimalt produktspill och sparar tid, vilket gör det effektivt – därtill minskas rengöringen till ett minimum. Accuspray™ sprutmunstycken möjliggör olika texturer på beläggningen, vilket gör att du enkelt kan uppnå önskad finish och matcha olika slags originalutseenden.

 • Rostskydd med vax

  Rostskydd med vax

  Då det ständigt kommer fram nya ämnen som används i bilars konstruktion så specificerar både branschorganisationer och biltillverkare hålrumsvax att användas mot rost.

  3M™ Inner Cavity Wax, gult eller transparent är ett enkelt och effektivt sätt att säkerställa rostskydd, ett av de viktigaste momenten i bilreparationen.


 • Nyheter

 • Resurser

 • Här köper du

 • Support


Andra 3M-webbplatser
bCom
Följ oss
Ändra ort
Sverige - svenska