Fördelar med sammanfogning med lim

Det har gjorts stora framsteg inom vetenskapen och tekniken bakom häftämnen under de senaste decennierna och nya framsteg sker dagligen. Det finns flera sätt att utforma och tillverka produkter, men 3M tejper och lim erbjuder unika fördelar jämfört med svetsning och mekaniska fästsystem.

 • En fördel med häftämnen är förmågan att sammanfoga vitt skilda och svårfogade material. Bild på en kaffemaskin med sammanfogade plastdelar.

  Häftämnen kan användas för att sammanfoga olika material mot varandra med såväl låg- som hög ytenergi

  Tejp och lim fungerar dessutom som en barriär som reducerar eller förhindra bimetallskorrosion som annars ofta inträffar mellan olika metaller.

  Häftämnen kan också användas för att sammanfoga material som annars är mycket svåra att sammanfoga, som plaster med låg ytenergi, oljig metall och silikongummi.

 • Läs mer om fördelarna med häftämnen och egenskapen att sammanfoga och täta på samma gång. Bild på ett armbandsur som tagits isär.

  Häftämnen både sammanfogar och tätar i ett moment

  När du sammanfogar två ytor med häftämne hjälper det till att hålla vatten, fukt, smuts och andra föroreningar borta. Eftersom tätningen även fungerar som vidhäftning behövs inte något separat mekaniskt fästsystem.

 • Häftämnen minskar påkänningarna runt skruvar och nitar. Bild på en överlappsfog där det mekaniska fästsystemet fallerar.

  Häftämnen minskar påkänningarna runt skruvar och nitar

  Mekaniska fästsystem kräver håltagning vilket i sin tur innebär att påkänningarna koncentreras kring dessa punkter. Eftersom tejp och lim sammanfogar delar över ett större område istället för separata punkter, fördelas också belastningarna över hela fogen.

 • Användningen av tejp och lim i tillverkningsprocessen kan öka effektiviteten. Bild på fabriksgolv.

  Lim kan öka effektiviteten i produktionen

  Tejper och lim i tillverkningsprocessen ökar effektiviteten genom att eliminera steg, felkällor och snabba upp monteringstiden. Tejp och lim kan sänka både produktionstid, kostnader och antalet arbetstimmar samt göra tillverkningsprocesserna smidigare.

 • Läs mer om fördelarna med häftämnen och hur det kan göra dina produkter snyggare. Bild på förstyrvningsled och jämförelse med svetsfogar, nitar och lim.

  Häftämnen kan även förbättra utseendet

  Häftämnen ger praktiskt taget osynlig sammanfogning och håller ytorna jämna och rena utan synliga skruvar, nitar och muttrar. Med häftämnen slipper du också lägga både tid och pengar på att åtgärda svetsmärken.

 • Tejp och lim kan användas för att minska vibrationer, utmattning och oljud. Illustration föreställande en överlappsfog som vibrerar.

  Tejp och lim kan användas för att minska vibrationer, utmattning och oljud

  Eftersom tejp och lim är viskoelastiska, absorberar de energi och gör konstruktionen mer tålig mot stötar, vibrationer och utmattning.