Toppbild av material skapade av människan

Konstruera med lågenergiplaster

Sammanfogning av lågenergiplaster som är svåra att sammanfoga

FRÅGA EN 3M-EXPERT

Sammanfoga lågenergiplaster

 • Tabell som beskriver de olika ytenerginivåerna i olika lågenergiplaster
 • Lågenergiplaster, eller LSE-plaster, känns ofta igen på förkortningarna och inkluderar material som exempelvis polypropen (PP), polyeten (PE eller HDPE), polystyren, acetal, EVA (etylvinylacetat) och pulverlack. De är vanligtvis mjuka och har låga smältpunkter så de är enkla att bearbeta, även i stora volymer, och de har låg densitet, vilket underlättar viktreduktion. Eftersom låg ytenergi är den primära egenskapen i den här gruppen, är de alla svårare att sammanfoga – det finns lim och tejper som fungerar väl men det finns långt färre alternativ att välja bland och testa.​​

  Lågenergiplaster kan enkelt formgjutas i en rad olika former och används vanligtvis för engångsapplikationer, till exempel skyltar, dekorlister och förpackningar – plastbehållare, men även plastbrickor, skyddsbuffertar och inlindningsfilm. De flesta applikationer kräver ett starkt lim, men många återvinningsbara plaster bryts ner och omvandlas till lättviktigt plastmaterial, som vanligtvis har samma egenskaper för sammanfogning men också kräver mer limstyrka.


Häftämnesteknologi

Här är några av de bästa limmen och tejperna som används för lågenergiplaster Om du vill veta mer om varje teknik kan du använda länkarna nedan.

 • Tejper med tryckkänsligt häftämne (PSA) är tunna tejper med häftämne på båda sidor. Sådana tejper inkluderar både transfertejper och dubbelhäftande tejper. 3M har unika formuleringar som är utformade för vidhäftning mot lågenergiplaster. De passar perfekt för jämna, släta ytor och används ofta för komplicerade plana former, till exempel utstansade detaljer för smarttelefoner, platta tv-skärmar, packningar och många förpackningsapplikationer.

 • 3M™ Scotch-Weld™ Snabblim är höghållfasta flytande lim som har utformats för svåråtkomliga utrymmen. En enda droppe på några cm² kan sammanfoga många substrat, inklusive lågenergiplaster.

 • 3M™ Scotch-Weld™ Akrylbaserat konstruktionslim är flytande lim av tvåkomponentstyp som förser konstruktörer med hög styrka för krävande applikationer. Många av de här limmen passar bra för sammanfogning av lågenergiplaster. 3M™ Scotch-Weld™ Akrylbaserade konstruktionslim ger slagtålighet och hög prestanda i en rad olika miljöförhållanden.


Typer av lågenergiplaster

 • komponenter i många kaffebryggare innehåller polypropen för att minska vikt/kostnad

  Polypropen

  Polypropen är ett plastmaterial med låg densitet som tillverkas i stora volymer och används mycket i film, fiber och formgjutna delar. Den används ofta för förpackningar och behållare, absorberande dynor och inlindningsfilm samt för att skapa lätta komponenter för bil-, hushållsapparats- och läkemedelsindustrin.

 • Kylskåp med vitt invändigt plastmaterial tillverkat av polystyren

  Polystyren

  Polystyren är en genomskinlig, hård plast. Den kan vara skör, men det finns robustare versioner som kallas höghållfast polystyren (HIPS) som har lite annorlunda sammanfogningsegenskaper. I många av de applikationer där polystyren förekommer ingår packskum, komponenter till hushållsmaskiner, skyltar i detaljhandeln, engångsförpackningar, flaskor, brickor och utomhusskyltar. Polystyren är enkel att bearbeta med formgjutning, vilket möjliggör fint detaljarbete, och vakuumformning för att skapa skumpaneler.

 • Plastspruta tillverkad i polyeten

  Polyeten

  Polyeten är den vanligaste plasten som tillverkas i de största volymerna. Den används ofta för tillverkning av inlindningsfilm för förpackningar och formgjuts till flaskor och andra behållare. Polyeten har relativt låg styrka och låg temperaturbeständighet men är enkel att bearbeta och används för applikationer där sådana faktorer är mindre viktiga.

 • Solglasögon med bågar tillverkade i acetal (även polyoximetylen eller POM)

  Acetal (även polyoximetylen eller POM)

  Polyoximetylen är en ogenomskinlig, vit plast med hög prestanda, styvhet och stabilitet plus god slagtålighet, temperaturbeständighet och dimensionsstabilitet. Den används ofta i komponenter som till exempel kugghjul, transportband, glasögonbågar och skidbindningar.

 • Svarta skumkuddar med lim applicerat på ena sidan för enkel placering

  EVA

  Etylvinylacetat är en gummilik polymer med god slagseghet och spricktålighet. Den används ofta som skum i skor, i synnerhet för mellansulor i tennisskor och sandaler, och för vaddering i sportskydd. Den kan även fungera som naturlig kork.

 • Gul grävskopa med högpresterande lackfärg som skyfflar jord

  Färg och pulverlack

  Traditionella lackfärger har många olika ytenergier vilket resulterar i olika krav för sammanfogning. Pulverlacksfärger är fritt flödande torrt pulver som appliceras och sedan värms upp för att skapa en hård skyddsbeläggning. Tillsatser med låg ytenergi flyter ofta upp till ytan när de smälter, vilket kan göra att pulverlackade ytor är svåra att sammanfoga.


Sammanfogningstyper

Det är ofta till stor hjälp att bestämma sammanfogningstyp och sedan fastställa vilket lim som passar bäst. De sex sammanfogningstyperna som visas nedan har olika designegenskaper som ofta bestämmer den typ av lim eller tejp som passar bäst.


Kontakta oss

Vi hjälper dig.

Behöver du hjälp att hitta rätt produkt till ditt projekt? Kontakta oss om du behöver produkt- eller applikationssupport eller vill komma i kontakt med en teknisk specialist. Du når oss på 08-92 21 00.

Behöver du hjälp att hitta rätt produkt till ditt projekt? Kontakta oss om du behöver produkt- eller applikationssupport eller vill komma i kontakt med en teknisk specialist. Du når oss på 08-92 21 00.