Tips och knep för foliering

Tips och knep

 • Denna guide har utvecklats av en kunnig 3M-tekniker och ger dig knep och tips, samt frågor som du bör ställa dig när du funderar på att foliera din bil. Men när det gäller fordonswrap så är det bästa tipset att du får vad du betalar för. Nyckeln till en lyckad foliering ligger i detaljerna, den förberedande designen och appliceringen.

 • Är de specialister på helfoliering?
  Helfoliering kräver montering av kunniga och erfarna specialister. Be att få se bilder och andra exempel på utfört arbete samt vittnesmål från kunder eller referenser att tala med. Dessa är alla goda indikationer på att du har att göra med en kvalitetsfoliemontör.
  Utförs arbetet inomhus, i uppvärmda lokaler?
  Den idealiska lufttemperaturen för helfoliering är runt 22 °C. Vid denna temperatur är filmen mer följsam och inte så bräcklig, och fästmaterialet flyter bättre. I vilken miljö bilen folieras är avgörande för foliens livslängd.
  Är det rent och dammfritt?
  Det får inte finnas något damm eller annan smuts på bilen då detta kan leda till att filmen inte fäster lika bra.
  Är foliemontörerna utbildade av 3M?
  Montering av vissa 3M-filmer kräver att foliemontören är utbildad i särskilda appliceringstekniker.
  Är de förtroendeingivande?
  Kontakta en av våra godkända foliemontörer redan idag.
 • En foliering av hög kvalitet kan ta upp till 15 timmar att utföra. En helfoliering på en medelstor bil som tar mindre än en dag bör ifrågasättas.
  Vilka material används?
  Om du specifikt har bett om 3M ska du kontrollera att du får det du betalar för. Be att få se ett prov på den film och färg du vill ha.
  Om du helfolierar bilen ska formad vinyl användas så att du får tillräcklig följsamhet runt bilens mer komplexa paneler.
  Har foliemontören informerat dig om att folien av vissa försäkringsbolag klassas som en modifiering, och att det kan innebära en kostnad?
  I vilket skick är bilens kaross?
  Alla foliemontörer bör ställa frågor till dig om kvaliteten på bilens lack för att säkerställa att den klarar foliering. Om bilen har lackerats nyligen måste lacken härda helt först.
  Om du använder en digitaltryckt bild ska du kontrollera att alla logotyper, bilder, text osv. är exakt där du vill ha dem. Kom ihåg att text och logotyper på böjda delar av materialet kan bli förvrängda när de appliceras på bilen. Vi rekommenderar därför att logotyper, text och viktiga bilder placeras på plana ytor. Prata med en 3M-godkänd foliemontör om detta innan appliceringen. Kontrollera att foliekanterna på dörrar, motorhuv och bagagelucka blir jämna och korrekt applicerade.
 • Om du har valt en metallicfolie ska du kontrollera att metallicbladen är riktade åt samma håll. Annars ser färgerna olika ut. Kan du se bilens originalfärg från utsidan av bilen med alla dörrar stängda?
  Kontrollera utrymmena mellan dörrar och kaross och på platser där folien möter lyktor, strålkastare och andra plastdetaljer.
  Kontrollera att eventuella skarvar ser snygga, rena och diskreta ut.
  Kontrollera att det inte finns några repor i folien.
  Finns det någon oacceptabel missfärgning eller skevhet på platser där filmen är utdragen?
 • Om fel film har använts eller om den är felaktigt applicerad kan det hända att den lossnar på platser där den har dragits ut för mycket. Kontrollera följande:
  Fogar i karossen och panelkanter
  Kanterna på dörrar, motorhuv och bagagelucka
  Kanterna på backspeglarna
  Flyglarna
  Fördjupningarna för registreringsskyltarna
  Skarvar och överlappningar mellan bitar av film
  Trycket kan förvrängas om filmen har dragits ut för mycket eller om den är för tjock för foliering. Se till att du kontrollerar följande:
  För mycket förvrängning av bilder och logotyper i fördjupningar och starkt böjda områden. Viss förvrängning kan förväntas, men inte i någon högre grad.
  Färgminskning i utdragna områden. Färgen kan försvinna och se vit ut i utdragna områden.
  Om du har valt en matt färg, särskilt matt svart, ska du leta efter oregelbunden glansnivå. Värme måste användas för att anpassa filmen till svårfolierade områden. Om för mycket värme används kan en matt yta bli glansig. Om för mycket värme används kan en matt yta bli glansig.
 • Använd fettbaserad tvål eller såpa, en hink med varmt vatten och en mjuk tvättsvamp.
  Skölj först av bilen för att bli av med damm och därmed minimera risken att repa folien under tvätten.
  Rengör bilen som vanligt med hink och tvättsvamp.
  Vaxa eller polera inte folien. Detta är särskilt viktigt för matta ytor, då det kan gör ytorna glansiga.
  Undvik att använda högtryckstvätt i närheten av filmens kanter.
  Undvik automatiska biltvättar. Borstarna kan skada folien, särskilt under varma dagar då vinylen är mjukare än vanligt.
Hitta en godkänd foliemontör nära dig
Hitta en 3M-utbildad och godkänd foliemontör nära dig.