Fyra tips för att förbättra läsförmågan

Hur man läser effektivt med Post-it® Notes

Att kunna läsa effektivt är viktigt för att maximera produktiviteten. Med Post-it® produkter och ett par enkla tips bygger du snabbt upp en vana av att ta in viktig information snabbare.


 • Överstrykningspennans dagar är sedan länge förbi! Nu finns bättre verktyg och tips tillgängliga, så att repetitionsarbetet blir effektivare. Om du skriver ner något för hand är det 42 % större chans att du uppnår dina mål.* Så du kan faktiskt läsa effektivare genom att skriva, och när du är som mest produktiv kan du åstadkomma vad som helst. Vi visar dig hur det går till.

 • 1. Samla ihop allt du behöver

  För att göra din inlärning så effektiv som möjligt, och för att förbättra din läsförmåga, är det en god idé att samla ihop allt du behöver i förväg, istället för att försöka hitta någonting stunden då du behöver det. Så lägg fram några Post-it® Super Sticky Notes 76 mm × 76 mm, Post-it® Notes 76 mm × 76 mm, Post-it® Indexpilar och Post-it® Super Sticky Lined Notes. När du har allt du behöver nära till hands är du redo för allt. Skriv ner dina tankar och fäst lapparna om och om igen, organisera listor och idéer och markera sådant som är viktigt, så att du inte missar något.

  Fyra tips för att förbättra läsförmågan – Färgkoda viktiga punkter

 • 2. Färgkoda viktiga punkter

  Varje gång du stöter på information som du kanske vill gå tillbaks till senare, kan du använda ett färgkodningssystem för att markera informationen och lättare kunna hitta den igen senare. Du kan till exempel använda blå färg för viktiga citat och gul färg för statistik. Använd sedan Post-it® Indexpilar i rätt färg för att markera information när du stöter på den. Indexpilarna sitter ordentligt på plats och går att ta av utan att lämna limrester, och de starka färgerna gör att du inte missar dem när du bläddrar igenom boken senare.

  Fyra tips för att förbättra läsförmågan – Sammanfatta

 • 3. Sammanfatta

  Vid slutet av varje kapitel kan du skriva ner en kort sammanfattning på en Post-it® Note 76 mm × 76 mm och fästa anteckningen i början av kapitlet. Post-it® Notes fäster bra på papper, och om du vill flytta anteckningen till ett annat anteckningsblock senare kan du ta bort lappen utan att skada sidan i boken. Ett tips är att låta kanten av bladet med din sammanfattning sticka ut en bit från boken, så att du enkelt kan hitta sammanfattningen igen när boken är stängd.

  Fyra tips för att förbättra läsförmågan – För en lista

 • 4. Gör en lista

  Ha ett block med Post-it® Super Sticky Lined Notes 101 mm × 152 mm nära till hands när du läser. Om det dyker upp en fråga eller om du stöter på någonting som du vill undersöka närmre senare kan du skriva ner ett par ord i en lista. Linjerna i blocket gör det lätt att hålla listan snygg och prydlig. När du sedan är klar med boken har du en praktisk lista med frågor och punkter att utforska närmre som du kan fästa i stort sett var som helst, om och om igen, medan du fortsätter dina studier.

  Att läsa effektivt kan låta enkelt, men med hjälp av de här tipsen kan du få ut så mycket som möjligt av din lästid genom att förbättra din förmåga att ta in information och göra ditt repetitionsarbete effektivare. Du kommer att häpnas över hur mycket mer du kan få gjort och hur energifylld du känner dig medan du gör det! Kom bara ihåg följande:

  1. Samla ihop allt du behöver.
  2. Färgkoda viktiga punkter.
  3. Sammanfatta.
  4. Gör en lista

  *Matthews, G. (2007). Resultatet av engagemang, pålitlighet och nedskrivna målsättningar för att uppnå mål. Artikel som presenterades på den 87:e Western Psychological Association-konventionen i Vancouver, B.C. i Kanada.Vill du ha fler tips och idéer?

Håll mig uppdaterad om Post-it® Brand -erbjudanden och mycket annat!


Följ Post-it® Brand:
3M, Post-it® och färgen Canary Yellow™ är varumärken som tillhör 3M.
Ändra ort
Sverige - svenska