Glädje som fastnar: en aktivitet från Bedtime Math

Glädje som fastnar: en aktivitet från Bedtime Math

Vi vet inte hur det är för dig, men en sak som gör oss särskilt förtjusta är en tom vägg. Vad beror detta på? Jo, det är nämligen den perfekta målarduken både för att skapa konst och för att öva på matte! I den här roliga aktiviteten visar vi hur du kan utforska storlekar, mönster och vinklar genom att skapa blommor av Post-it® Notes.


 • Flower power

  Det här behöver du: Post-it® Super Sticky Notes 76 mm × 76 mm i olika färger och en tom vägg.
  Du kan skapa alla möjliga former med kvadratiska Post-it® Notes. En av våra favoriter är en blomma med fyra kronblad. Du kan även skapa häftiga mönster baserade på den här blomformen.

  Bilden nedan är början på ett mönster. Vilken färg ska du använda på nästa blommas kronblad för att fortsätta mönstret?

  Flower power

 • När du skapar mönster kan du också leka med storlekar. Vad händer med blommorna när du går från vänster till höger i bilden nedan? Hur många Post-it® Notes består stjälken av om du lägger till en femte blomma?

  Vissa blommor växer dessutom fortare än andra. Om varje blomma är två rutor högre än den föregående blomman, hur hög är då den fjärde blomman?

  När du skapar mönster kan du också leka med storlekar

 • Blommor i kvadrat

  Vissa blommor har fler än fyra kronblad. För att skapa en blomma med åtta kronblad lägger du till ett nytt lager av kronblad i form av ett X ovanpå lagret av kronblad i form av ett plustecken. Gör så här:

  Börja det andra lagret av kronblad genom att fästa en ny Post-it® Note i mitten, som bilden nedan visar. Hörnen på den Post-it® Note du lägger till ska överlappa kronbladens mitt på ett jämnt sätt. Notera hur hörnan högst upp hamnar snyggt i mitten av den markerade cirkeln, som norr på en kompass.

  Vissa blommor har fler än fyra kronblad

 • När rutan i mitten väl är på rätt plats lägger du till det andra lagret kronblad. Välj en ny färg på det andra lagret och placera kronbladen så att de inre sidorna ligger jämnt mot sidorna på den Post-it® Note som ligger i mitten. För att göra det ännu roligare kan du alltid lägga till fler lager med kronblad.

  När rutan i mitten väl är på rätt plats lägger du till det andra lagret kronblad

 • Om du vill göra en blomma med tolv kronblad tar du först bort det andra kronbladslagret och lägger till en andra ruta i mitten. Precis som förut ska du placera den nya rutan så att dess hörn överlappar kronbladen på ett jämnt sätt. Därefter lägger du till en tredje ruta i mitten och ser till att hörnen hamnar mellan de två andra rutornas hörn. Nu lägger du bara till det andra och tredje lagret av kronblad, och sen är det klart. En blomma med tolv kronblad!

  Om du vill göra en blomma med 16 kronblad lägger du till en fjärde ruta i mitten enligt samma metod.

  Om du vill göra en blomma med tolv kronblad tar du först bort det andra kronbladslagret och lägger till en andra ruta i mitten

 • Vildblomman

  Du kan skapa den här spektakulära blomman genom att placera Post-it® Notes ovanpå varandra och vrida varje ruta enligt samma vinkel. En cirkel har 360 grader, så det finns gott om utrymme att experimentera med. Se hur många Post-it® Notes du får plats med i en cirkelformad blomma!

  Du kanske vill ge vildblomman en smal stjälk. Om du delar en kvadratisk 76 mm bred Post-it® Note på mitten, hur bred blir den då?

  Vildblomman


 • Bedtime Math

  Bedtime Math är en ideell organisation som arbetar för att göra det roligare att upptäcka och lära sig matte. Organisationens främsta produkt är dagliga kluriga matteuppgifter som föräldrar kan lösa tillsammans med sina barn, så att lite kvällsmatte blir lika vanligt och uppskattat som godnattsagan. Bedtime Math har även utvidgat sin verksamhet för att skapa roliga matteupplevelser för barn där hemma, på bibliotek och i fritidsprogram över hela landet. Besök www.bedtimemath.org för mer information.Vill du ha fler tips och idéer?

Håll mig uppdaterad om Post-it® Brand -erbjudanden och mycket annat!


Följ Post-it® Brand:
3M, Post-it® och färgen Canary Yellow™ är varumärken som tillhör 3M.
Ändra ort
Sverige - svenska