• share

  Rengöring: ”Monumentalt” tillägg till Montrealprotokollet för att snabbt fasa ut vätefluorkarboner (HFC:er)

  november 03, 2016
  share

  • På det 28:e mötet för parterna i Montrealprotokollet, i Kigali i Rwanda, undertecknade delegater från 197 länder ett historiskt avtal om att fasa ut användningen av de snabbast ökande växthusgaserna, vätefluorkarboner (HFC). Enligt BBC News har USA:s utrikesminister John Kerry deklarerat att tillägget är “en enorm seger för jorden” och ett “monumentalt steg framåt som ser till enskilda länders behov men samtidigt ger oss möjlighet att minska jordens uppvärmning med hela en halv grad”. Genom det nya avtalet fasas högutvecklade länder ut tidigare än utvecklingsländer.

   På FN-konferensen i Rwanda enades 197 länder om att drastiskt minska sin användning av HFC:er, aggressiva växthusgaser som används i luftkonditioneringar, kylskåp samt tillämpningar för rengöringsmedel och avfettning. HFC:er utvecklades på 1990-talet som ersättare till väteklorfluorkarboner (HCFC:er) och andra ozonnedbrytande ämnen. De HFC:er som används i tillämpningar för rengöringsmedel, som Chemours Vertrel™-produkter som innehåller HFC 43-10mee och Solvay Solkane™- och Solvokane™-produkter som innehåller HFC-365mfc, bryter visserligen inte ned ozonlagret, men de har hög global uppvärmningspotential (GWP). Den fortsatta ökningen av HFC-användning skulle innebära att de i hög grad bidrar till klimatförändringar, så länderna bestämde sig för att fasa ut produktionen enligt samma avtal som behandlar HCFC:er – Montrealprotokollet.

   Den nya versionen av Montrealprotokollet ställer krav på följande:

   • Mer utvecklade länder som USA ska börja minska HFC-användningen senast 2019, och
   • Mindre utvecklade länder och länder med högre utomhustemperaturer får mer tid på sig att införa ny teknik för kylskåp och luftkonditionering, och vissa av dessa länder förbinder sig att avveckla sin HFC-användning senast 2024.

   Eftersom ändringarna införs i det befintliga Montrealprotokollet, som ratificerades redan på 1990-talet, är avtalet redan juridiskt bindande. I slutändan strävar man med det nya tillägget efter att minska den globala HFC-användningen med minst 80 procent senast år 2050.

   I valet av lösningsmedel till avfettning är det viktigt att ta med faktorer som lösningsmedlets säkerhet, hållbarhet och prestanda i beräkningen. 3M™ Novec™ Engineered Fluids är ett svar på den oro om regelverk som omger HFC:er, men kompromissar inte om vare sig prestanda eller kostnadseffektivitet. Du kan tryggt använda 3M Novec-vätskor till rengöring, eftersom de är högeffektiva, mångsidiga och praktiska i en rad olika tillämpningar inom avfettning, immersion, manuell avtorkning och sprayrengöring.

   Lär dig mer om hur 3M™ Novec™ Engineered Fluids kan förbereda dig inför övergången från HFC:er.

   ©3M 2016. Alla rättigheter förbehålls.
   3M och Novec är varumärken som tillhör 3M Company.
   Vertrel är ett varumärke som tillhör The Chemours Company.
   Solkane och Solvokane är antingen varumärken eller registrerade varumärken som tillhör Solvay eller något av dess närstående företag.
   Alla andra varumärken tillhör sina respektive ägare.

Prenumerera på 3M Novec Aktuella ämnen

Få senaste nytt från branschen skrivet av och för experter på brandsläckmedel, rengöringsmedel och formuleringar levererat direkt till inkorgen.