Värmestyrning

Många av dagens största tekniska framsteg har en sak gemensam – behovet av att hantera värme. Det kan gälla allt från att styra processtemperaturen vid tillverkning av halvledarplattor till att leda bort överskottsvärme från datacenter, kraftelektronik eller flygplansdelar. Värmeöverföring är en avgörande pusselbit för ett stort antal tillämpningar som möjliggör vår moderna livsstil.

På 3M använder vi vetenskap för att förbättra människors liv på många nivåer. 3M™ Novec™ Engineered Fluids har tagits fram för att erbjuda utmärkt prestanda i många värmeöverföringstillämpningar. Men inte nog med det: De gör det på ett sätt som inte leder till kompromisser om arbets- eller miljöskydd. Novec Engineered Fluids är dielektriska och icke-brännbara och erbjuder en rad olika drifttemperaturintervall. De kräver lite underhåll och är ett mindre kladdigt alternativ till traditionella kylvätskor som vatten, vattenglykol och oljor som används till värmeöverföring. Dessutom fungerar de i många olika tillämpningar, vare sig det gäller kylning av kalla plattor till halvledare, immersionskylning i datacenter eller spraykylning av flygplansdelar. Om du letar efter ett bättre sätt att besegra värmen, kontakta 3M så hjälper vi dig.

Maskiner för tillverkning av halvledarplattor till datorer och andra elektroniktillämpningar.
Led bort värme, höj prestandan.

Säker och hållbar kylning med hög effekt

Upptäck sidan Smart. Säkert. Hållbart.

Genom att använda Novec Engineered Fluids som är specialdesignade för värmeöverföring uppnår du exakt och tillförlitlig prestanda och kan känna dig trygg med att säkerhets- och hållbarhetskraven uppfylls. Med tanke på de ökande krav som ställs på modern elektronik är det en bra idé att använda ett kylmedel som är lika avancerat.

 • Extrem närbild av en komponent på ett tryckt kretskort
  Smarta lösningar för dagens elektronik

  När du använder en vätska till värmeöverföring finns det många saker att tänka på, beroende på tillämpning. Novec-vätskorna har:
   

   

  • Hög dielektrisk styrka, så att de utan risk kan komma i kontakt med elektronik
  • Utmärkt materialkompatibilitet, vilket gör dem idealiska för dina produkter och din utrustning
  • Ett antal olika drifttemperaturintervall, så att du kan styra dina processer med stor precision
  • Kompatibilitet med många olika processer och material
 • Två laboratorieingenjörer undersöker data och en halvledarplatta i ett fint labb.
  Vi kompromissar inte om arbetsmiljöskydd

  3M Novec Engineered Fluids har bred marginal när det gäller arbetsskydd. Om du går över från en äldre kylmetod till Novec-vätskor kan du känna dig trygg med att du bidrar till att skydda människorna som är drivkraften i din verksamhet. Novec-vätskorna erbjuder:
   

   

  • Låg toxicitet
  • Icke-brännbarhet
 • Närbild på behandskad hand som håller en bägare med en grön växt och vätska i.
  Miljövänliga kylningsalternativ

  Novec-vätskor har utvecklats för att vara högeffektiva lösningar som inte kompromissar om miljöansvar. Du kan minska utsläppen av växthusgaser med upp till 99 procent i din tillämpning genom att ersätta perfluorkarboner (PFC) eller perfluorpolyeter (PFPE) i värmeöverföringsvätskor med Novec-vätskor. Novec-vätskor:
   

   

  • Har låg global uppvärmningspotential (GWP)
  • Har noll ozonnedbrytande potential (ODP)
  • Är inte på väg att fasas ut i regelverk

3M Novec Engineered Fluids för värmestyrning

 • 4-liters, bärnstensgul flaska med 3M Novec 7500 Engineered Fluids mot vit bakgrund.

  3M Novec Engineered Fluids är resultatet av noggrann utveckling och anpassning till den avsedda användningen som värmeöverföringsvätska. Våra ingenjörer har tagit fram de här vätskorna för att de ska uppfylla högsta möjliga standard beträffande effekt, säkerhet och hållbarhet. Hittar du inte vad du behöver? Behöver du hjälp med att välja? Vi arbetar ständigt för att hitta sätt att möta nya utmaningar.

   

  Oavsett hur dina värmeöverföringsbehov ser ut, eller vilka möjligheter som väntar i din bransch eller verksamhet, kan du ta hjälp av 3M Novec Engineered Fluids för värmeöverföringstillämpningar som erbjuder:
   

   

  • Ett brett intervall av driftstemperaturer
  • Enskilda produkter med breda driftstemperaturintervall

  Hämta produktväljarguiden för värmeöverföring (PDF, 79 kB)


 • Baserad på värmeöverföringstraditionen hos 3M™ Fluorinert™ Electronic Liquids

  I över 40 år har 3M Fluorinert Electronic Liquids satt standarden för direktkontaktkylning i elektronikindustrin, med en rad framgångsrika och innovativa tillämpningar. 3M Novec Engineered Fluids bygger vidare på den traditionen med enastående effekt kompletterad med vassare miljöegenskaper. Kontakta oss för att få hjälp att välja den produkt som bäst uppfyller dina specifikationer och mål.

  Läs mer om Fluorinert Electronic Liquids (PDF, 76 kB)


 • Behandskad hand som håller en glänsande halvledarplatta mot en blå bakgrund.

  Kylning av halvledarplattor och utrustning

  Halvledare utgör hjärtat i många enheter och tjänster som omvandlar vår värld idag. För att kunna ge större bearbetningskraft i ett mindre paket krävs noggrann temperaturstyrning och precisionsprocesser vid tillverkning av halvledarplattor. Utrusta ditt laboratorium med den senaste kyltekniken, där Novec-vätskor används till värmeöverföring.

   

  Under många av tillverkningsstadierna för halvledare kan de här värmeöverföringsvätskorna användas för att effektivt och kostnadseffektivt styra processtemperaturer och lösningen kräver lite underhåll. Novec-vätskor behöver inte avjoniseras som vattenbaserade kylmedel, de är icke-brännbara och ger jämna och enhetliga temperaturer. Se hur Novec Engineered Fluids kan hjälpa dig att uppnå kylning utan att kompromissa om:
   

   

  • Kylning med kalla plattor (CPC)
  • Plasmaetsning
  • Automatiserade tester
  • Kemisk förångningsdeponering (CVD)
  • Optisk litografi (skannrar)

Immersionskylning för elektronik

 • Fågelperspektiv av datacenterservrar nedsänkta i 3M Novec Engineered Fluids i en tillämpning med vätskebaserad immersionskylning.
  Immersionskylning för datacenter

  Datacenter spelar en viktig roll för alla aspekter av våra liv – såväl företagande som kommunikation och underhållning. Stora datacenter förbrukar emellertid enorma mängder elektricitet, mycket av det till kylning. Vid immersionskylning med Novec-vätskor kan man använda en enkel termisk konstruktion och det finns möjligheter att sänka datacentrets elkostnader för kylning med upp till 97 procent.

   

  Lär dig mer om immersionskylning för datacenter

 • Konstnärligt foto av en klar vätska som stänker mot klarblå bakgrund.
  Immersionskylning av kraftelektronik

  Kraftelektronik är viktiga komponenter i många kraftfulla elmotortillämpningar. Den kraftöverföring som möjliggörs av elektroniken lägger grunden till allt från eldrivna höghastighetståg till de elektriska drivsystem som används i grävmaskiner. Men de kräver effektiv kylning med hög densitet – något som kan levereras av ett immersionskylsystem baserat på Novec-vätskor.

   

  Lär dig mer om immersionskylning för kraftelektronik


 • Siluett av en rad militärhelikoptrar som flyger i solnedgången.

  Kylning av militär utrustning och flygplanselektronik

  Flygindustrin och många typer av specialiserad militär utrustning ställer krav på kompakt och effektiv kylning med hög tillförlitlighet. 3M Novec Engineered Fluids besitter rätt egenskaper för att uppfylla de krav som ställs på kylsystem till flygplansdelar och annan viktig elektronik. De är även kompatibla med de spraykylsystem som används i sofistikerade flyg- och marktillämpningar. Novec-vätskorna har inte bara hög kyleffekt, utan är dessutom icke-brännbara – till skillnad från PAO-olja (polyalfaolefin) – och mycket mindre kladdiga att använda än oljebaserade kylmedel, vilket förenklar underhållet.


Verktyg och resurser för värmeöverföringstillämpningar


Kontakta oss om du har frågor om värmeöverföringsvätskor och tillämpningar

3M Novec är mer än en produktlinje – vi är människor som delar din passion för att lösa problem och förbättra människors liv, och våra erfarenhet av ett stort antal olika tillämpningar och branscher inom värmeöverföring ger oss enastående möjligheter att hjälpa dig att lösa dina utmaningar. Kontakta oss för att få svar på eventuella frågor eller för att få:
 

 

 • Produktdata
 • Rådgivning och rutiner för olika tillämpningar
 • Hjälp med att beställa Novec Engineered Fluids eller välja mellan olika Novec-vätskor och Fluorinert Electronic Fluids
 • Hjälp med att beställa prover