Smiths Aerospace behöver knappast någon presentation; de är ett transatlantiskt system- och utrustningsföretag med en omsättning på över två miljarder dollar och fler än elva tusen anställda. Den brittiska anläggningen i Cheltenham etablerades 1940 och ansvarar för konstruktion och tillverkning av en mängd komponenter och system till flygindustrin, däribland mekaniska instrument. Mark Salisbury, tillverkningsingenjör vid Smiths Aerospace säger: "Inom området mekaniska instrument tillverkar vi kanske inte så stora volymer av våra produkter, men vi bygger omkring 35 olika instrument, som var och ett kan ha upp till två hundra olika delar. Därför är vårt produktionsschema väldigt fullt." Många av komponenterna är också mycket finkänsliga och måste bearbetas noga innan de färdigställs, t.ex. sprejas och screentryckas.
För flera år sedan hade Smiths Aerospace redan fattat beslut om att gå över från trikloretylen (Trike) till miljövänligare HFC:er, som inte klassificeras som cancerogena, mutagena eller reproduktionsmässiga toxiner (CMR) enligt utsläppsdirektivet från 2007. Trots att Smiths Aerospace var nöjda med HFC:erna övertygades Mark Salisbury av Mark Duggan, försäljningschef vid Acota som är Storbritanniens ledande leverantör av fluorkemikalier och specialmaterial, att ta en titt på 3M:s Novec 72DE Engineered Fluid. Ett alternativ som skulle kunna ge betydande kostnadsbesparingar utan att kompromissa med prestandan. Mark Salisbury säger: "Rent ekonomiskt var det en icke-fråga att byta till Novec-vätskan. Det vi ville var att ta reda på om den kunde göra jobbet." Därefter genomfördes ett test under nästan två månader, där Acota var djupt involverade under hela förloppet. Man förde dagliga anteckningar och resultaten talade för sig själva.
"Vi har funnit att utöver att vätskan är billigare att köpa, förlorar vi mindre av den genom dunstning eller genom att den fastnar i produkten. Den är också lättare att tappa av och vi har upplevt bättre resultat. Tidigare fick vi förtvätta en del komponenter, men med Novec-vätskan behöver vi inte göra det, vilket sparar tid", säger Salisbury.
"De minskade förlusterna har också en positiv inverkan på miljön."