Lila meshmönster.

Ersätta nPB: bättre lösningsmedelsrengöring på halva tiden.

Mustang Vacuum Systems tar precisionsrengöring till nästa nivå med hållbara 3M™ Novec™ Engineered Fluids.

  • Mustang Vacuum Systems byggnad

    Mustang Vacuum Systems är en amerikansk tillverkare av utrustning för vakuumdeposition till industrin. Deras nyckelfärdiga system för fysisk vakuumdeposition (PVD) används för ytbehandling av många slags ytor. Allt från verktyg och vapen till gängtappar och klockarmband. Innan materialen ytbehandlas måste de vara hundraprocentigt rena. Inte ens 99 procent är bra nog, eftersom även den minsta förorening kan orsaka svåra komplikationer. När Mustang var redo att utöka verksamheten till rengöring och ytbehandling bad de Senior Coating Specialist Rex Griffin att ta reda på vilka lösningsmedel som uppfyllde dessa höga standarder.

    Företaget letade efter ett hållbart lösningsmedel som inte skulle begränsas av framtida myndighetsregleringar. Griffin hade i flera år använt n-propylbromid (nPB) i sina ångavfettare.

    "Jag gillade nPB för dess jämna rengöringsprestanda i många olika slags material", säger Griffin. "Efter att vi hade provat flera andra lösningsmedel utan framgång, föreslog Crest Ultrasonics (tillverkare av ångavfettare) att vi skulle prova 3M™ Novec™ Engineered Fluids."

Prover och rengöringstester påvisade högre prestanda

Crest Ultrasonics skickade prover av Novec 72DA och 73DE Engineered Fluids till Mustang Vacuum Systems för att göra egna rengöringstester. Griffin utvärderade sin rengöringsprestanda och jämförde hur väl varje lösningsmedel tog bort slipmedel och andra föroreningar från olika substrat. Han fann att Novec-vätskorna utklassade nPB och de andra lösningsmedlen han testade.

3M erbjuder flera lösningsmedel framtagna för att fungera i en mängd olika situationer. Novec-teamet arbetade direkt tillsammans med Mustang Vacuum Systems för att hitta rätt Novec-vätska och optimera deras process och utrustning för Novec. I slutändan beslöt Griffin att använda vätskan Novec 73DE. Utvärderingen och testerna var klara efter mindre än två månader.

"Eftersom vi rengör och ytbehandlar komponenter som är affärskritiska för våra kunder har vi väldigt höga standarder för vilket lösningsmedel vi ska använda", säger han. "Vätskan Novec 73DE uppfyller inte bara kraven, utan presterar ännu bättre än nPB när det gäller att göra delarna hundraprocentigt rena. Vår nya process för Novec 73DE klarar också rengöringen på halva tiden och är mycket lättare att jobba med än vår gamla nPB-process."
REX GRIFFIN
Senior Coating Specialist vid Mustang Vacuum Systems

Samarbete ända ner på molekylnivå

En av Mustangs viktigaste kunder kom till Griffin med ett särskilt svårt rengöringsjobb. Han kallade in Novec-teamet för att få hjälp. Teamet använde elektronspektroskopi för kemisk analys (ESCA) i syfte att isolera ett specifikt mikroskopiskt ämne i en rest från en polerprocess. Denna grundliga ytanalys gav Mustang Vacuum Systems en bättre förståelse för problemet, vilket var första steget i att hitta en lösning.

"3M är en av de bästa leverantörer vi någonsin har arbetat med", säger Griffin. "Deras hjälp har varit avgörande för att vi ska kunna ta vår lösning, vår process och hela vårt företag dit vi måste för att kunna växa och hjälpa våra kunder på ännu högre nivå." Jag är väldigt, väldigt nöjd med samarbetet."