Immersionskylning av kraftelektronik

Visa alla produkter

Förmågan att exakt styra spänningen i stor skala har banat väg för många effektiva och kraftfulla innovationer ... Det gäller allt från eldrivna höghastighetståg till vindkraftverk och elmotorer till tunga grävmaskiner och personliga elfordon. Utrustningen som styr den här processen – bland annat spänningsomvandlare, tyristorer, IGBT och drev med variabel hastighet – ställer dock krav på högeffektiv kylning med kraftelektronik.

På 3M har vi utvecklat 3M™ Novec™ Engineered Fluids så att de fungerar utmärkt som kylvätskor vid immersionskylning i kraftelektroniktillämpningar för spänningsomvandling. De här dielektriska vätskor kan riskfritt komma i kontakt med elektronik och kyler eldrivna enheter jämnt och effektivt med hjälp av immersionskylning i en eller två faser. De erbjuder ett stort antal drifttemperaturintervall, har utmärkt materialkompatibilitet och är enkla att underhålla. Det är dessa egenskaper som gör Novec vätskebaserad immersionskylning till ett utmärkt alternativ till luft-, vatten- eller oljekylda system. Och de fixar allt detta utan att kompromissa om vare sig arbets- eller miljöskydd. När du ska utveckla framtidens eldrivna maskiner, ta hjälp av 3M Novec Engineered Fluids för att kyla dem.

Konstnärligt foto av en klar vätska som stänker mot klarblå bakgrund.
Gå framåt med avancerad kylteknik.

Enorma möjligheter med immersionskylning av viktiga kraftelektroniktillämpningar

Kraftelektronik får jorden att snurra. 3M har flera decenniers erfarenhet av kylning av kraftelektronik med 3M™ Fluorinert™ Electronic Liquids. Nu kan nästa generations Novec-vätskor hjälpa till att kyla dem genom enkel, effektiv och kraftfull immersionskylning – med en ännu bättre hållbarhetsprofil. Novec-vätskor ger betydande fördelar jämfört med befintliga kylmetoder, så fundera över vilka enorma möjligheter som öppnar sig genom att använda dem för att kyla framtidens kraftelektroniktillämpningar, till exempel:

 • Höghastighetståg på en modern järnvägsstation med människor på plattformen.
  Höghastighetståg

  Eldrivna höghastighetståg håller på att förändra vårt sätt att resa längre sträckor säkert, snabbt och med betydligt lägre miljöpåverkan än flyget eller andra jämförbara ressätt.

 • Tunga grävmaskiner som gräver i jorden i soluppgången.
  Tunga maskiner

  Grävmaskiner kan bokstavligen förflytta berg, men det krävs enorma mängder energi och kraft. Den kan levereras på ett effektivt sätt via elsystem och hybriddrivsystem som styrs av kraftelektronik.

 • Grönt fält med höga vindkraftverk, blå himmel och fluffiga moln.
  Vindkraftverk

  För att vi ska kunna utnyttja vindenergin krävs en komplicerad omvandling av mekanisk energi – som i sig varierar i takt med vindhastigheten – till elenergi som kan matas in i nätet.

 • Offshoreplattform för utvinning av olja och gas (petroleum) i havet.
  Petroleumutvinning till havs

  Havets botten är en utmanande miljö för den kraftelektronik som används i högvolympumparna för att göra petroleumutvinningen mer effektiv.

 • Dörrar till två höghastighetshissar bredvid varandra med röda väggar.
  Höghastighetshissar

  Arkitekter som skapar skyskrapor vill kunna ta människan till nya höjder på ett ögonblick. Tidens nya höghastighetshissar är konstruerade för att det ska vara smidigt och bekvämt att bo och arbeta i höga byggnader.

 • Elbil som laddar sitt EV-batteri på en laddningsstation.
  Fordonsindustrin
  För att elfordon ska kunna lanseras på bred front krävs att vi utvecklar effektiva och tillförlitliga drivlinor som använder kraftelektronik till att överföra energi från batterier till hjul – samt infrastruktur och kablar för snabbladdning.

Styrkan hos nästa generations kylningslösningar

 • 4-liters, bärnstensgul flaska med 3M Novec 7100 Engineered Fluids mot vit bakgrund.

  Vi har utvecklat 3M Novec Engineered Fluids för att imponera inom värmeöverföringstillämpningar. Genom vårt arbete med ledande tillverkare inom kraftelektronik har vi lärt oss vilka krav som ställs på de värmeöverföringsvätskor som används vid immersionskylning av kraftelektronik. Därför lanserar vi produkter som erbjuder:
   

  • Ett brett intervall av driftstemperaturer för användning i olika tillämpningar
  • Alternativ som är kompatibla med antingen en- eller tvåfasiga immersionskylsystem
  • Utmärkt materialkompatibilitet för att undvika skador på utrustningen
  • Flera olika kokpunkter, ångtryck och densiteter
  • Hög dielektrisk styrka, så att de utan risk kan komma i kontakt med elektronik

  Hämta produktväljarguiden för värmeöverföring (PDF, 79 kB)

  Visa sammanfattningen av IEEE:s vitbok om immersionskylning av kraftelektronik i drivsystem


 • Nästa fas i våra mångåriga erfarenheter av kylning av kraftelektronik

  3M Fluorinert Electronic Liquids har använts för att kyla kraftelektronik i flera decennier. Nu utgår 3M från den erfarenheten för att utveckla användningen av 3M Novec Engineered Fluids – som delar många produktegenskaper men även erbjuder en förbättrad hållbarhetsprofil. Kontakta oss för att få hjälp att välja den produkt som bäst uppfyller dina specifikationer och mål.


Novec: En smartare lösning än andra kylningsalternativ

Jämfört med andra metoder finns det många fördelar med att kyla kraftelektronik i ett immersionskylsystem med Novec Engineered Fluids.

 • Vit fläktikon mot lila bakgrund som en symbol för luftkylning.
  Novec eller luft?
  Immersionskylning ger jämnare och mer effektiv kylning än luft. På så sätt går det att placera elektroniska komponenter mycket mer kompakt – en avgörande fråga när man försöker designa mindre kraftelektronik.
 • Ikon med en vit, droppande vattenkran mot lila bakgrund som en symbol för vattenkylning.
  Novec eller vatten?

  När vatten används för att kyla kraftelektronik krävs komplexa system för att se till att vattnet inte kommer i kontakt med elektroniken och orsakar kortslutning. Novec Engineered Fluids är dielektriska och kan utan risk komma i kontakt med elektronik, vilket förenklar systemet.

 • Tre vita vätskedroppar mot lila bakgrund som symbol för immersionskylning med olja.
  Novec eller olja?
  De olika oljor som ibland används för värmeöverföring i immersionskylning av kraftelektronik är alla brännbara i en viss temperatur. Dessutom efterlämnar de rester. Novec Engineered Fluids är icke-brännbara, vilket ger högre säkerhet, och lämnar inga rester, vilket underlättar underhåll.

 • Stort grönt träd på ett grönt fält med klarblå himmel.

  Hela effekten utan kompromisser

  Novec utlovar hela effekten utan kompromisser. Våra ingenjörer har medvetet utvecklat Novec Engineered Fluids med arbets- och miljöskydd i åtanke. Vätskorna erbjuder:
   

  • Bred marginal när det gäller arbetsmiljösäkerhet och icke-brännbarhet
  • Låg miljöpåverkan med noll ozonnedbrytningspotential (ozone depletion potential, ODP) och låg global uppvärmningspotential (low global warming potential, GWP) jämfört med konventionella, kolvätebaserade kylmedel
  • Tydlig regelefterlevnad – inte på väg att begränsas eller fasas ut

Verktyg och resurser för kylning av kraftelektronik


Kontakta oss om du har frågor om immersionskylning för kraftelektronik

3M Novec är mer än en produktlinje – vi är människor som delar din passion för att lösa problem och förbättra människors liv, och våra erfarenhet av immersionskylning och kraftelektronik ger oss enastående möjligheter att hjälpa dig att lösa dina utmaningar. Kontakta oss för att få svar på eventuella frågor eller för att få:
 

 • Hjälp att ta kontakt med tillverkare av immersionskylsystem
 • Hjälp med att beställa Novec Engineered Fluids eller välja mellan olika Novec-vätskor och Fluorinert Electronics Liquids
 • Information om hur du köper testprover
 • Produktdata
 • Rådgivning och rutiner för olika tillämpningar