1. Aktivt liv: Trädgårdsarbete
 • Aktivt liv: Trädgårdsarbete

  Kvinna som arbetar i trädgården Kvinna som arbetar i trädgården Kvinna som arbetar i trädgården

  Trädgårdsarbete som är bra för dig

  Enkla tips på hur du tar hand om kroppen när du arbetar i trädgården.

  Du behöver inte träna på gym för trädgårdsarbete är minst lika bra för dig. Att plantera blommor, grönsaker, träd och buskar hjälper dig att slappna av, låter dig jobba skonsamt med musklerna och stärker immunsystemet enligt vissa experter. Forskarna har också konstaterat att trädgårdsarbete är nästan lika bra som tyngdlyftning för att stärka skelettet. Det kan också fungera bra mot artros om du håller dig till ett par regler:


  • Tänk på hållningen

   Du ska alltid värma upp och stretcha på musklerna innan du börjar jobba i trädgården. Använd verktyg med långa handtag och bra grepp så att du böjer dig så lite som möjligt. Måste du böja dig ner ska du böja på knäna och hålla ryggen rak. Har du en uppgift som tar längre tid ska du sätta dig på en låg stol eller stå på knä.


  • Underlätta för dig själv

   Bär inte på för tunga laster och se till att du har allt du behöver nära dig. Ha en vattenslang och redskapsbod i närheten. Använd ett förkläde som har fickor för alla de viktigaste verktygen. Använd en liten skottkärra till tunga föremål som jord, gödsel och liknande.


  • Ta det makligt

   Byt ställning ofta och alternera in lite gång. Känner du dig trött eller sliten ska du sluta jobba. Det är mycket bättre att jobba i trädgården en kort stund under flera dagar i veckan än att ta ut dig helt en gång i veckan.


  • Gör det enkelt

   Plantera perenner och lättskötta växter som inte behöver beskäras regelbundet. Om du inte har någon trädgård eller om du inte kan böja dig ner för att så i rabatten kan du ändå plantera i lådor och lerkrukor. Kom ihåg: Att arbeta i trädgården handlar om glädjen av att se dina egna plantor växa.


Andra 3M-webbplatser
bCom
Följ FUTURO™ Brand:
FUTURO är ett varumärke som tillhör 3M.
Ändra ort
Sverige - svenska