1. Artros: 16 livsmedel
 • Artros: 16 livsmedel

  TIPS OCH RÅD: ARTROS – 16 LIVSMEDEL TIPS OCH RÅD: ARTROS – 16 LIVSMEDEL TIPS OCH RÅD: ARTROS – 16 LIVSMEDEL

  Mat mot smärta

  16 livsmedel som förbättrar.

  Visste du att göra rätt val i din kost kan hjälpa till att lindra artrossmärtan? Livsmedel som rekommenderas mot inflammationer är de som innehåller fettsyror rika på Omega-3, D-vitamin och antioxidanter (C-vitamin, karotener och bioflavonider). Här är en liten praktisk lista (med länkar till recept) som du kan lägga till din inköpslista.


  • 1. Linfrö

   Linfröet har två viktiga beståndsdelar, a-linolensyra (ALA) och lignaner, som minskar inflammationer. Linfrö är inte bara bra för artros, det kan också vara bra för hjärtsjukdomar och cancer.

   Smaka: Frasiga fröfyllda frallor


  • 2. Valnötter

   De här mumsiga nötterna är fulla av fettsyror med Omega-3 som fungerar utmärkt mot inflammationer. Du behöver bara äta en handfull valnötter om dagen för att få allt det goda, till exempel som topping på en sallad.

   Smaka: Ruccolasallad med jordgubbar och valnötter


  • 3. Lax

   Den här fisken är populär bland alla som vill få i sig mer Omega-3 och D-vitamin. Om du äter runt 120 g lax om dagen får du i dig över den rekommenderade dagliga mängden D-vitamin och fettsyror med Omega-3. Lax är också proteinrik som kan hjälpa till att bygga upp ledbrosket.

   Smaka: Laxtacos med coleslaw


  • 4. Broccoli

   Ät din broccoli! En studie vid Mayokliniken i USA fann att broccoli motverkar utvecklingen av artros. En av broccolins beståndsdelar, sulforafan, kan minska inflammationer och bygga upp ledbrosket. Dessutom är broccolin full av C-vitamin.

   Smaka: Broccoli med gorgonzolapolenta


  • 5. Paprika

   De här färgglada grönsakerna har mycket att skryta med: Bara en kopp röd paprika har mer C-vitamin än den dagliga rekommenderade mängden. Paprikor är också fulla av antioxidanter, särskilt karotenoider, med flera antiinflammatoriska fördelar.

   Smaka: Tonfisk och antipastosallad från Medelhavet


  • 6. Ananas

   Antioxidanterna är vad det handlar om i den här tropiska frukten. En kopp ananas är full av C-vitamin. En annan beståndsdel, bromelin, finns i ananasstammen och kan minska inflammationer.

   Smaka: Thailändsk rispilaff


  • 7. Jordgubbar

   Hela två antioxidanter gör jordgubbar till ett utmärkt val mot artros. Den ena är C-vitamin och en kopp jordgubbar innehåller mer än den dagliga dosen. Den andra är antocyanider, som minskar mängden C-reaktivt protein (CRP) i kroppen och därmed minskar infektioner.

   Smaka: Jordgubbsparfait


  • 8. Zucchini

   Finns det något de här grönsakerna inte kan erbjuda? De är fulla av C-vitamin, fettsyror rika på Omega-3, K-vitamin och betakaroten och är utmärkta mot artros.

   Smaka: Zucchinipizza


  • 9. Spenat

   Enligt näringsdatabasen Nutrition Data som finns online innehåller en kopp tillagad spenat 1111 % av den dagliga rekommenderade mängden K-vitamin. Just det, 1111 %! Lägg till kalcium, magnesium och antioxidanter som C-vitamin, E-vitamin och A-vitamin så har du en fantastisk grönsak mot artros.

   Smaka: Ost- och spenatfylld svamp


  • 10. Sötpotatis

   En medelstor sötpotatis innehåller mer än den dagliga rekommenderade mängden A-vitamin. Och är du efter betakaroten är det här en grönsak för dig. Sötpotatis innehåller också ungefär halva den dagliga rekommenderade mängden C-vitamin.

   Smaka: Ugnsrostade sötpotatisklyftor


  • 11. Linser

   De här torkade baljväxterna finns i flera jordnära färger och ger dig merparten av dina dagliga folater. De är också bland de bästa växtbaserade källorna till protein, fiber och B6-vitamin. Dessa och andra näringsämnen gör linser till ett starkt alternativ för att skydda kroppen mot artros.

   Smaka: Hummus på röda linser


  • 12. Vitlök

   Färsk vitlök kan pigga upp vilken rätt som helst. Dessutom har den flera antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa mot reumatiska ledbesvär. En studie från 2013 fann att vitlökens antiinflammatoriska egenskaper beror på att den kan hämma produktionen av cytokiner, som är ett ämne som underlättar inflammationer.

   Smaka: Enkel vitlökssalsa


  • 13. Ingefära

   Ingefäran kan återställa balansen i hela kroppen. Gingerol är en sammansättning i ingefära som ger den dess smak och dess antiinflammatoriska egenskaper. Studier har funnit att gingerol och andra sammansättningar i ingefära kan förhindra skador och inflammationer i lederna.

   Smaka: Citron- och ingefärsmuffins


  • 14. Bananer

   Bananer är som vi vet fulla av kalium, men de är också en bra källa till olika bra ämnen mot artros, som B6-vitamin, folater och C-vitamin. Dessutom är de lättsmälta och innehåller massor av mättande fibrer. Vad väntar du på? Ta en banan!

   Smaka: Piña Colada-pinnar


  • 15. Räkor

   Varför är räkor så populära? Kanske är det smaken. Kanske är det de många näringsämnena. Räkorna är värda uppmärksamheten eftersom de är ett av de främsta livsmedlen som innehåller D-vitamin. De innehåller också fettsyror rika på Omega-3, järn och B12-vitamin.

   Smaka: Räkor med lime och koriander


Andra 3M-webbplatser
bCom
Följ FUTURO™ Brand:
FUTURO är ett varumärke som tillhör 3M.
Ändra ort
Sverige - svenska