• Artros: Kost

  TIPS OCH RÅD: Aktivt liv – Kost TIPS OCH RÅD: Aktivt liv – Kost TIPS OCH RÅD: Aktivt liv – Kost

  Kostråd

  Rätt mat och hälsosamt fett kan lindra symptomen vid artros.

  Det går visserligen inte att bota artros med mat, men rätt kost kan hjälpa dig genom att lindra symptomen. Men det är viktigt att komma ihåg att det som fungerar för en person kan vara mindra bra för en annan. Utgå alltid från dina vanor, rutiner och allergier.


  • Tänk långsiktigt, ta inga genvägar

   En sak gäller alla som lider av artros: Övervikt är påfrestande för både lederna och immunsystemet. Det är bäst att undvika fasta och snabbdieter och vi rekommenderar därför att ändra på matvanorna och få till permanenta effekter. Har du några extra kilon ska du minska på kaloriintaget och försöka äta en balanserad kost som innehåller alla de nödvändiga livsmedelsgrupper, vitaminer och mineraler som håller dig frisk.


  • Välj hälsosamt fett

   Ett annat viktigt steg är att minska intaget av socker och fett och istället äta mer grönsaker. Men du behöver inte skära ner på alla fetter: Enkelomättade fetter (som i olivolja) och fleromättade fetter (som i lin- och solrosolja) är nämligen nyttiga för dig. Mättade fetter, som främst finns i kött och mejeriprodukter, ska du inte äta onödigt mycket av. Fetter rika på Omega-3, som tillhör de fleromättade fetterna, kan förhindra inflammationer. Den här typen av fetter finns i fet fisk, linfrö, rapsolja och mörkgröna bladgrönsaker.


  • Rådgör med din läkare

   Innan du gör några stora ändringar i din kost ska du höra med din läkare för att kontrollera om någon av din medicin samverkar med din kost och om det finns något annat du kan göra för att hjälpa kroppen hantera din artros.


Andra 3M-webbplatser
bCom
Följ FUTURO™ Brand:
FUTURO är ett varumärke som tillhör 3M.
Ändra ort
Sverige - svenska