Läs vad våra experter säger om några vanliga myter om immersionskylning och vätskorna från 3M. Har du några frågor?
Nej. 3M utvecklar vätskor för immersionskylning för att med god marginal vara säkra för de avsedda ändamålen. Säkerhetsmarginalen bedöms genom att jämföra förväntad exponering med rekommenderad exponering, exempelvis i form av TWA (tidsviktat medelvärde) under åtta timmar.
Resultaten visar att Novec Engineered Fluids och Fluorinert Electronic Liquides har relativt låg akut toxicitet. Därför klassas de inte som farliga enligt GHS (Global Harmonized System of Classification and Labeling of Chemicals).¹ Alla vätskor från 3M har testats noga avseende toxicitet i enlighet med globala standarder och har godkänts för användning i avsedda tillämpningar av EPA i USA samt inom ramen av REACH av European Chemical Agency (ECHA).
[ ¹ Riskerna hos ett material bedöms rutinmässigt exponering med en mängd enstaka och upprepade exponeringsundersökningar. Risker kategoriseras enligt klassificeringen från GHS (Globally Harmonized System of Classification and Labeling of som finns på unece.org.]
Exponeringsriktlinjerna för vätskor från 3M anges i produktens säkerhetsdatablad (SDS). 3M-kunder har ansvaret att känna till hur personalen exponeras i sina anläggningar. 3M kan hjälpa till med information om exponeringsanalyser.
Nej. Vätskorna från 3M för enfasig och tvåfasig kylning avdunstar helt från alla ytor och kommer knappast att uppnå koncentrationer i luft som sedan kondenserar på ytorna. Vätskorna från 3M har låg toxicitet. Det gäller både Novec Engineered Fluids och Fluorinert Electronic Liquids. Mer information om vätskesammansättningen finns i säkerhetsdatabladet för respektive produkt.
Nej. Novec- och Fluorinert-vätskorna baseras båda på vår egen fluorteknik. Vätskorna är inte oljor och inte oljebaserade. De har andra fysiska, kemiska och prestandarelaterade egenskaper än de oljor som 3M säljer för specifika tillämpningar.
Nej. Flyktighet är en materialegenskap som beskriver hur lätt ett ämne förångas. 3M-vätskorna är 100 % flyktiga, vilket är helt nödvändigt om de ska koka och kondensera vid värmeöverföringstillämpningar eller avdunsta helt från fuktiga delar.
När immersionskyld utrustning fungerar som avsett i datacenter är de förväntade förlustavgångarna (d.v.s. luftburen andel som kan inandas) betydligt lägre än gränsvärdena som gäller för exponering på arbetsplatsen.
3M™ Fluorinert™ Electronic Liquids och 3M Novec™ Engineered Fluids har registrerats i flera länder och/eller följer lagringskraven i dem för en mängd industriella tillämpningar. Kontakta 3M om du vill veta mer.
Villkoren för bedömning, urval och användning av en produkt från 3M kan variera stort och påverkar hur 3M-produkten används i den avsedda tillämpningen. Eftersom många av villkoren endast ligger inom användarens kunskap och kontroll är det viktigt att användaren utvärderar 3M-produkten för att fastställa om den är lämplig för ett visst syfte och passar för användarens tillämpning eller metod. Vätskorna är inte avsedda att användas som läkemedel eller medicintekniska produkter.
Ja. 3M-vätskorna är ca 1,5–2 gånger tyngre än vatten. Om det är viktigt att minimera vikten rekommenderar 3M att du optimerar mängden vätskan som används för kylningen (målåtgången är ca 5 liter per kW). Immersionskylda servrar behöver ingen traditionell luftkylningsinfrastruktur, exempelvis förhöjda golv, som fördelar kylluft till IT-utrustningen. Därför kan immersionskylda datacenter byggas direkt på betonggolv eller hårda golv, vilket sänker kostnaderna och är enklare jämfört med luftkylda system.
Nej. Varken 3M eller våra kunder har bekräftat fenomenet trots en stor mängd installationer under sex decennier. Kokning är inte detsamma som kavitation. Bubblor bildas i början av kokningen och återgår till vätskeform i en stillsam process under konstant tryck. Det skiljer sig från den våldsamma uppkomsten eller kollapsen – ofta i överljudshastighet – av bubblor i pumpimpellrar och båtpropellrar som vanligen kopplas till kavitation.
Nej. I en rigid och sluten tank ökar trycket, men de allra flesta slutna tvåfasiga immersionskylsystem är gjorda för att användas vid atmosfäriskt tryck, och det finns reglersystem som begränsar och förebygger måttliga tryckökningar.
Nej. Vid den vanliga typen av tvåfasig immersion leds processvatten genom kondensorer som är inbyggda i tanken. Kondensorerna är byggda med samma beprövade teknik som används i industriella kylkondensorer. På det sättet liknar de plattvärmeväxlare där samma vatten flödar i enfasiga immersions- eller kylplattesystem.
Nej. Tvåfasiga immersionstankar är förseglade när de inte behöver vara åtkomliga. De ”andas” med hjälp av system som samlar upp ånga och leder dem tillbaka till tanken. Eftersom de arbetar i atmosfärstryck kommer parasitförlusterna att vara begränsade, huvudsakligen till mängderna som släpps ut under service. Idag är målförlusterna ca 1–2 % per år och de bör förbättras ytterligare genom tekniska landvinningar.
Vi besvarar gärna ytterligare frågor från dig.