webLoaded = "false" Loadclientside=No

Immersionskylning för datacenter

Visa alla produkter

Data driver fram dramatiska förändringar runt om i världen, både inom affärsvärlden och för livskvaliteten. Men när all denna data lagras och behandlas i datacenter uppstår det kostnader för energi- och vattenförbrukning, ytareal för anläggningar med mera. Idag är 3M banbrytande inom vätskebaserad kylning på datacenter. Vår produktserie med icke-ledande och säkra 3M vätskor som används vid immersionskylning passar utmärkt för datacenter, både för enfasig och tvåfasig kylning.

webLoaded = "false" Loadclientside=No

En rad med vertikala serverrack på ett datacenter som kyls med tvåfasig immersionskylning
Datadrivet. För en hållbar framtid.

Framtidens effektiva, miljömässigt hållbara datacenter är här. Titta på minidokumentären om världens växande efterfrågan på data, datacentrens växande efterfrågan på energi, vatten och mark, och hur branschen tacklar de här utmaningarna tillsammans.

TITTA NU

webLoaded = "false"

Vad menas med immersionskylning?

Immersionskylning av datacenter innebär att sänka ner IT-utrustning direkt i en icke-ledande vätska, till exempel 3M™ Fluorinert™ Electronic Liquids eller 3M™ Novec™ Engineered Fluids. Den värme som alstras av elektroniska komponenterna överförs direkt och effektivt till vätskan, vilket minskar behovet av andra aktiva kylkomponenter som gränssnittsmaterial, värmereducerande delar och fläktar som är vanliga vid luftkylning. Vätskebaserad immersionskylning med 3M vätskor kan medföra avsevärda energibesparingar samtidigt som serverdensiteten ökar och det fysiska datacentret minskar i storlek.

 • Tekniker som tar ut en server från en fullpackad immersionskylningsenhet

  Videoklipp: Se immersionskylning i praktiken

  Titta på videon om hur en- eller tvåfasiga immersionskylningssystem fungerar. Du får också veta hur immersionskylning med 3M vätskor kan främja högre datorkraft och prestanda än luftkylning på mindre än 10 % av ytan.

 • Infografik: Titta närmare på kompromisslös kylning

  Traditionella datacenter använder i genomsnitt 40 % av energin enbart till kylning, plus miljontals liter vatten. Se hur det skulle kunna förändras, tack vare nya innovationer inom värmeöverföring och värmestyrningsteknik. (PDF, 3,15 MB)

 • Fallstudie: En revolution för effektivitet på datacenter för bitcoin-mining

  Ny immersionskylningsteknik för datacenter med 3M™ Novec™ Engineered Fluids, som utvecklats av Allied Control och The BitFury Group för bitcoin-mining, ger dramatiska förbättringar i energieffektivitet och miljömässig hållbarhet – bland annat upp till 97 % i energibesparingar. (PDF, 2,15 MB)


webLoaded = "false"

Ett smart sätt att hålla temperaturen – och kostnaden – nere

Vätskebaserad immersionskylning med hjälp av 3M™ Fluorinert™ Electronic Fluids eller 3M™ Novec™ Engineered Fluids kan bidra till en lägre ägandekostnad, genom att minska både kapitalutlägg och driftskostnader. Direkt vätskekylning bidrar till att öka effektiviteten och minska kostnaden under hela datacentrets livscykel. Det gäller allt från design och konstruktion till underhåll och drift, samt reparation och byte av maskinvara.

 • Ikon med blå bakgrund för sänkta energikostnader

  Minska elkostnaden med upp till 97 %

  Den tydligaste fördelen hittar du på elräkningen. De mest effektiva metoderna för immersionskylning kan höja energieffektiviteten på ett datacenter (vilket ofta är den största elkostnaden för ett datacenter) med upp till 97 procent.

 • Ikon med blå bakgrund för miljöpåverkan vid utrymmesbesparing

  Spara plats med upp till tio gånger lägre utrymmesbehov

  Tack vare förbättrad kylkapacitet kan elektronik placeras mer kompakt – så att databehandlingsdensiteten blir tio gånger högre på samma utrymme. På så sätt kan datacenter placeras på helt nya platser.

 • Ikon med måltavla för bättre prestanda

  Optimera för ökad prestanda

  Med högre värmeeffektivitet kan du utöka databehandlingskapaciteten och minska latensen utan luftkylsystemets begränsningar.

 • Sköldikon för motverkande av att utrustningen går sönder

  Motverka att utrustningen går sönder

  Vätskebaserad immersionskylning minimerar risken för luftburna föroreningar och ger en enklare termisk design med färre rörliga delar. Det betyder att du kan köra elektroniken på full kapacitet med mindre slitage.

 • Ikon med personer för säker medarbetarexponering

  Säkert vid personalexponering

  Operatörens säkerhet äventyras inte när du bygger ett datacenter med immersionskylning. 3M utvecklar alla 3M™ Fluorinert™ Electronic Liquids och 3M™ Novec™ Engineered Fluids med breda säkerhetsmarginaler för bland annat toxicitet och brandfarlighet.

 • Flödespilar-ikoner för flexibilitet vid datacenterdesign

  Flexibilitet vid datacenterdesign

  Bygg ditt datacenter där du vill ha det. Immersionskylning med 3M vätskor ger större flexibilitet vid datacenterdesign, vilket innebär att du kan välja den perfekta platsen för datacentret utan miljömässiga begränsningar som varmt och fuktigt klimat, utsläppsproblematik eller begränsad tillgång till mark och yta.


webLoaded = "false"

3M™ Novec™ Engineered Fluids: ett hållbart alternativ för miljön

 • Stora vita vindkraftverk på ett grönt fält med blå himmel och vita, fluffiga moln.

  Energibesparingar är inte bara bra för rörelseresultatet, utan också för klimatet. Minskad elförbrukning innebär ett lägre behov av att skapa elektricitet, vilket i sin tur ger minskad bränsleanvändning och mindre utsläpp. Mindre datacenter sparar byggnadsmaterial och minskar underhållet. Om ditt mål är en mer miljövänlig framställning av bitcoin eller kryptovaluta är 3M™ Novec™ Engineered Fluids vägen till resultat som samtidigt har:
   

  • En fördelaktig miljöprofil
  • Låg global uppvärmningspotential (GWP)
  • Noll ozonnedbrytande potential (ODP)

webLoaded = "false"

Frågor och svar som hjälper dig att skapa ett effektivt datacenter

Servertillverkare, systemintegratörer och datacentertekniker står alla inför likartade utmaningar: De ska designa och bygga upp ett datacenter som uppfyller grundläggande kundbehov när det gäller kostnad, prestanda och tillförlitlighet. Immersionskylning med 3M vätskor kan hjälpa dig att möta vissa av dessa, och andra praktiska behov – utan kompromisser.

 • Hur fungerar immersionskylning?

  Vid immersionskylning placeras elektroniken direkt i en icke-ledande vätska, så att värmen kan överföras direkt från komponenterna till värmeöverföringsvätskan. I traditionella kylsystem måste värmen ledas genom flera lager termiska gränssnittsmaterial, luft, värmeväxlare och verksamma vätskor. Den termiska konstruktionen förenklas med immersionskylning och samtidigt ökar effektiviteten i värmeöverföringen.

 • Vilka fördelar har 3M vätskor jämfört med mineralolja?

  Det är många faktorer att tänka på när du väljer verksam vätska. 3M™ Fluorinert Electronic Liquids och 3M™ Novec™ Engineered Fluids har flera viktiga fördelar jämfört med andra typer av dielektriska vätskor som exempelvis mineralolja. Novec-vätskorna är inte bara icke-brännbara och icke-antändliga. 3M vätskor har också den kokpunkt och termiska stabilitet som krävs till tvåfasig immersionskylning. Service och underhåll förenklas eftersom elektroniken som lyfts upp ur 3M vätskor är ren och torr.

 • Är vätskeförlust ett problem i 3M vätskebaserade immersionskylningssystem?

  Immersionskylningssystem är vanligtvis utformade för att vara enkla att serva och utföra varma byten i, men dessutom konstruerade för optimal vätskeinslutning. Om du följer 3M-rutiner och handlar av 3M-auktoriserade återförsäljare av immersionskylprodukter kan du se till att vätskeförlusten blir försumbar.

 • Hur köper jag ett 3M vätskebaserat immersionskylningssystem?

  Det finns redan leverantörer som erbjuder patenterade serversystem och mekaniska system baserade på den här tekniken – och andra är på gång.


webLoaded = "false"

Tre sätt att skapa ett iskallt datacenter

 • Tvåfasig immersionskylning

  Vid tvåfasig, passiv immersionskylning ökar värmeöverföringseffektiviteten exponentiellt vid kokning och kondensering av Novec Engineered Fluids. Den här enkla metoden rymmer nästan inga rörliga delar.
   

  • Elektroniska komponenter doppas i ett icke-ledande vätskebad i en lättillgänglig och försluten behållare
  • Den värme som genereras förvandlar vätskan till gasform och får den att stiga uppåt i behållaren
  • Gasen kondenseras på locket eller en kondensfjäder och regnar sedan ner i badet igen för att upprepa cykeln
  • I ett material som kan ha direktkontakt med elektroniska komponenter kan värmeöverföringseffektiviteten bli större än med kokande vatten
 • Enfasig immersionskylning

  Vid enfasig immersionskylning har vätskan högre kokpunkt och förblir flytande under hela processen.
   

  • Elektroniska komponenter doppas i ett icke-ledande vätskebad i en lättillgänglig och försluten behållare
  • Värmen från chippet överförs till vätskan
  • Ofta används pumpar för att förflytta den varma vätskan till en värmeväxlare, där den kyls ner och skickas tillbaka till badet
  • 3M™ Fluorinert™ Electronic Liquids kan också användas till den här applikationen
 • Indirekt kylning – ett immersionsalternativ

  Det finns många metoder och tekniker för att hantera termisk behandling, så våra vätskors unika egenskaper kan användas på en rad olika sätt för att lösa dessa utmaningar. En sådan utmaning är svårigheten med att använda så kallad direct-to-chip-vattenkylning (D2C), på grund av risken för läckage och problem med att kyla en serie processorer i samma krets. 3M Novec Engineered Fluids är ett tilltalande alternativ för verksamma vätskor inom dessa applikationer.

   

  • Värmeöverföringseffektiviteten är jämförbar eller bättre än med vatten, vid tvåfasig drift
  • Den verksamma vätskan är inte ledande, vilket minimerar risken för läckageskador
  • Samtliga processorer i en krets håller samma temperatur, oberoende av antal noder

webLoaded = "false"
Lär dig mer om vätskebaserad immersionskylning och 3M datacenterlösningar

Kontakta oss om du har frågor om immersionskylning och 3M vätskor

3M har flera decenniers erfarenhet av immersionskylning och datacenter. Dra nytta av det! Kontakta oss om du har frågor eller önskemål som kan hjälpa dig att förverkliga din vision om nästa datacenterprojekt. Vi kan hjälpa till med:
 

 • Rådgivning och rutiner för olika applikationer
 • Tekniska data och testresultat
 • Fallstudier och annat material
 • Hjälp med att beställa rätt 3M™ Fluorinert™ Electronics Liquids eller 3M™ Novec™ Engineered Fluids
 • Beställning
 • Information om immersionskylningsutrustning och tjänsteleverantörer
Andra 3M-webbplatser
bCom
Följ oss
The brands listed above are trademarks of 3M.
Ändra ort
Sverige - svenska