Fordonsmaskering för bilreparationer

Fordonsmaskering för bilreparationer

 • Maskeringssystem från 3M kan användas vid alla processer för ytbehandling och reparation från vanlig tejpmaskering till specialtillämpningar och -lösningar.
  Över hela världen är 3M är en av de största och mest erfarna tillverkarna av tejper. Vid omlackering av bilar är maskeringstejper viktigt vid alla större arbetsmoment. Genom intensiv forskning och utveckling på 3M läggs ständigt till innovativa produkter i sortimentet för att göra kundprocesserna säkrare.
  Exempel på sådana innovativa produkter är den avancerade hålmaskeringstejpen Soft Edge Foam Masking Tape Plus och Scotch® Transition Tape. Nyheten med dessa två produkter är att de ger lacken betydligt mjukare kanter och övergångar vilket ger mindre efterarbete. Bara ett exempel på två av produkterna från 3M som faktiskt förbättrar processen i karossverkstaden.

Allmän fordonsmaskering

 • Innan en bil repareras eller lackeras måste de delar av bilen som inte är under arbete skyddas från oönskade skador, smuts eller överryk.

  Om du arbetar noggrant från första början behöver du i mindre grad eller kanske slipper göra rent eller korrigera.

  Tidskrävande maskering kan minimeras om du använder material av bra kvalitet och bra appliceringstekniker. Det är alltid värt pengarna att köpa högkvalitativa maskeringstejper, som enkelt kan tas bort , strimlas och inte lämna limrester.

  För allmänt bruk bör följande material användas och finnas tillgängliga:

   

  • skydd till kupén för sitsar och benutrymmen
  • maskeringstejper
  • maskeringsfilmer
  • ev. maskeringspapper
  • Speciella maskeringstejper som Soft Edge Foam Masking Tape Plus eller Fine Line Striping Tape för tydliga skarpa linjer

   

   

   

Hålrumsmaskering

 • För att utföra snabb, pålitlig hålmaskering använder du 3M Soft Edge Foam Masking Tape Plus, som är idealiskt för rörliga bildelar som dörrar, motorhuvar och koffertluckor. Fäst tejpen utefter bilkarossen UTAN att sträcka den och tryck lätt i båda riktningarna. En storlek passar alla öppningar.

Specialprocesser för maskering

 • För maskering av specialdelar som dörrhandtag, detaljer, stötdämpare eller plastdelar måste du använda specialprodukter, t.ex. tejper för tunna linjer som Scotch® Fine Line Tape 471, som exakt följer konturer och kanter och är mycket flexibel. Om du använder produkter som är gjorda för speciella moment så sparar du tid, material och slipper korrigera efteråt!

Stegvis guide – maskering vid bilreparation


 • Steg 1

  Steg 1 – göra ren ytan

  Rengör ytan på och runt reparationsområdet – följ rekommendationer från färgtillverkaren. Lämpligt för detta steg är 3M Panel Wipes 34567.

 • Steg 2 – applicera maskeringsfilm

  Steg 2 – applicera maskeringsfilm

  Täck hela bilen förutom reparationsområdet med den 3M-maskeringsfilm du väljer.
  Om du använder 3M-maskeringsfilm sparar du arbetstid eftersom en person själv kan täcka bilen snabbt. Filmen fäster mot bilen, hindrar ytan mot oönskat överryk och ger dig översyn då den är transparent.

 • Steg 3 – förbered området runt reparationsstället

  Steg 3 – förbered området runt reparationsstället

  • Förbered den större yta som du måste lackera om och använd t.ex. en hålmaskeringslösning som 3M Soft Edge Foam Masking Tape/Soft Edge Foam Masking Tape Plus och/eller 3M Scotch® Transition Tape, som läggs på karossen vid alla rörliga delar för att försluta öppningarna.

  Om du behöver arbeta runt gummidelar kan du skydda dem med 3M Lift'n Stick. Tejpen håller gummilister bakåt så att lacken kan tränga under listerna, som samtidigt förblir rena.

 • Step 4 – skär och fäst filmen

  Step 4 – skär och fäst filmen

  Skär maskeringsfilmen runt reparationsområdet för att förbereda för spackel och primer och fäst filmen med 3M-maskeringstejper.
  De bästa resultaten får du om du sätter Scotch® Transition Tape ovanpå 3M-maskeringstejpen för att primerkanterna ska få en mjuk övergång.

 • Steg 5 – fäst film på kurvor före baslack/klarlack

  Steg 5 – fäst film på kurvor före baslack/klarlack

  Innan du lägger på baslacken och klarlacken klipper du maskeringsfilmen och fäster den vid kurvor och maskerar hål.

 • Steg 6 – efterarbete – rätt borttagning av maskeringen

  Steg 6 – efterarbete – rätt borttagning av maskeringen

  Rätt borttagning av maskeringsprodukter

   

  • Det är bäst att ta bort maskeringstejp och film när bilen nyss har lämnat ugnen och fortfarande är varm.
  • Ta alltid bort maskeringstejp genom att dra i rät vinkel från ytan. Med en snävare vinkel finns det större risk för att det blir kvar häftämnen på ytan.
  • Det betalar sig att använda förstklassiga maskeringstejper då de har mindre tendens att lämna limrester eller strimlas – du sparar det mest värdefulla – arbetstid!

   

Instruktionsvideo – maskering